Razboiul civil in Anglia

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.60

nivel: Facultate

Intrunit in primavara 1640 parlamentul refuza colaborarea cu regele daca acesta nu va accepta sa reconfirme drepturile Parlamentului si sa pedepseasca pe ministrii si consilierii sai care au guvernat timp de 11 ani (1629 - 1640). Regele nu a acceptat si Parlamentul a fost dizolvat dupa doar 3 saptamani ("Parlamentul Scurt").

Reluarea ostilitatilor si noile victorii ale scotienilor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Razboiul civil in Anglia

Intrunit in primavara 1640 parlamentul refuza colaborarea cu regele daca acesta nu va accepta sa reconfirme drepturile Parlamentului si sa pedepseasca pe ministrii si consilierii sai care au guvernat timp de 11 ani (1629 - 1640). Regele nu a acceptat si Parlamentul a fost dizolvat dupa doar 3 saptamani ("Parlamentul Scurt").

Reluarea ostilitatilor si noile victorii ale scotienilor il obliga pe rege sa apeleze din nou la Parlament. Convocandu-l, pentru a doua oara in acelasi an, regele era constient ca singura solutie pentru moment era colaborarea cu Parlamentul (pentru ca si-a desfasurat activitatea timp de 13 ani 1640 - 1653, a intrat in istorie sub numele de Parlament lung).

Programul de legi inaugurat ingradea puterea regala si instituia in Anglia un regim parlamentar. Masurile luate marcheaza o prima faza - parlamentara sau pasnica - a revolutiei engleze, cand parlamentul era pe punctul de a transforma pasnic Anglia dintr-o monarhie absolutista intr-una constitutionala.

Acuzat de inalta tradare, principalii ministrii ai regelui sunt decapitati (ex.: lordul Strafford), masura intarind ideea ca autoritatea suprema in sta nu este a regelui ci a parlamentului. Noii ministrii sunt veniti dintre acele persoane in care parlamentul are incredere.

Sunt desfiintate toate tribunalele si legile exceptionale, iar prin interzicerea drepturilor de a intretine o armata fara acordul parlamentului i se rapea regelui instrumentele de represiune. Regele accepta ca parlamentul nu poate fi desfiintat decat cu propriul sau consimtamant.

Mustrarea cea mare 1641?Incercarea regelui de a da o noua lovitura de stat, arestand capeteniile opozitiei din parlament a esuat, determinand fuga lui Carol I de la Londra la Oxford.Astfel izbucneste razboiul civil, cea de-a doua faza a revolutiei engleze. Anglia s-a scindat in doua tabere: Parlamentul (sustinut de burghezi, noua nobilime de tara) si regele (alaturi de marea nobilime si clerul anglican).

Dupa "razboiul pamfletelor", conflictul a fost declarat oficial in august 1642. In primii doi ani soarta armelor a fost favorabila armatei regelui, dar dupa incheierea aliantei cu Scotia (covenant) balanta tinde sa se incline in favoarea Parlamentului.

La indemnul si exemplul unui nobil de tara, Oliver Cromwell, Parlamentul a hotarat o reorganizare a fortelor sale armate. In locul unei armate improvizate, constituita pe baza voluntariatului s-a format o armata unitara oraganizata pe baze moderne, cu buget propriu, disciplina puritana, cea a "noului model".

Victoriile obtinute la Marston-Moor (1644) si Naseby (1645) au zdrobit principalele forte ale regelui, astfel ca pana in 1646 (cucerirea Oxfordului) Parlamentul a infrant orice fel de rezistenta regalista in Anglia. In aceste conditii, Caril I s-a refugiat in Scotia, unde, contrar sperantelor sale, a fost declarat prizonier si predat Parlamentului.

Asa s-a incheiat prima faza a razboiului civil, in cea de-a doua, conflictul derulandu-se intre parlament si armata. In acest context in interiorul parlamentului s-au constituit mai multe orientari. Gruparea presbiteriana era adepta unei monarhii constitutional-parlamentare foarte puternica, cu caracter oligarnic.

In armata era gruparea independentilor, in frunte cu Oliver Cromwell, reprezenta burghezii mijlocii, dar a luat amploare curentul levellerilor (a nivelatorilor) ce militau pentru vot universal si egalitatea tuturor in fata legii (ideolog - John Lilburne).

Regele prizionier Winstanley
Lupta politica pe tema drepturilor cetatenesti si conflictul dintre parlament si armata, tulburarile din interiorul armatei, desi inabusite de Oliver Cromwell i-au facilitatat regelui fuga din prizonierat pe insula Wight. Comandantul a ramas celebru pentru atitudinea sa: sentimentele lui regaliste l-au facut sa-i fie frica sa-l predea pe rege, iar teama de parlament l-a facut sa nu-l lase pe rege sa paraseasca tara.

Fuga regelui a fost concertata cu izbucnirea unor revolte in Anglia, iar in Scotia ajung la putere adeptii partidei regaliste.Se ajunge la a doua faza a razboiului civil, cand adeptii regalitatii au luptat in alianta cu Scotia. Confruntarea decisiva se da la Preston (1648) unde regalistii (englezi si scotieni) au fost infranti. Victoria lui Oliver Cromwell a dus la ocuparea Scotiei si din nou regele era luat prizionier.

Revenind la Londra, Oliver Cromwell a procedat la o "epurare" a parlamentului (inlaturandu-i pe deputatii presbiterieni) care a devenit o institutie dominata de partida independentilor si a intentat regelui un proces de inalta tradare.

In 30 ianuarie 1649 Carol I a fost decapitat, apoi Camera lorzilor a fost desfiintata. Anglia a devenit republica (commonwealth) condusa de un parlament unicameral (Camera comunelor) si de un Consiliu - organ executiv de stat (era format din 40/41 membri civili si militari). Cea mai mare autoritate in acest Consiliul de stat (care era in acelasi timp o presedintie a republicii si un guvern) o detinea Oliver Cromwell aureolat si de prestigiul sau de conducator militar.

Republica engleza (foarte activa pe plan extern) a organizat campanii militare impotriva Irlandei catolice care, in 1641, declansase o rascolaa impotriva proteslantismului. Cu prilejul rasculatii irlandezi s-au razbunat crunt. Au avut loc scene violente pe care interesul sau imaginatia irlandezului le-au amplificat. Asa s-a nascut in Anglia imaginea irlandezului crud care i-a exterminat pe englezi.

Atunci englezii au fost alungati si se ajunge la o independenta temporara a insulei. In 1649 parlamentul decide restabilirea autoritarii engleze asupra Irlandei.Armata engleza sub conducerea lui Oliver Cromwell debarca la Dublin, organizeaza incursiuni spre nord si sud, ii invinge pe irlandezi, reusind sa cucereasca doua cetati importante: Drogheda si Wexford.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.