Razboi si pace in Epoca Nucleara - echilibrul terorii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Asa stand lucrurile, primul element cu care incepe istoria acestui tip special de arma este legat de vectorul sau, avionul, si teoria bombardamentului strategic ca una din cele doua modalitati de evitare a impasului creat in primul razboi mondial (cealalta fiind reprezentata de teoria blitzkrieg-ului). Astfel, in perioada interbelica, italianul Duhet si englezul Fuller au pus la punct teoria bomba[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Razboi si pace in Epoca Nucleara - echilibrul terorii

Asa stand lucrurile, primul element cu care incepe istoria acestui tip special de arma este legat de vectorul sau, avionul, si teoria bombardamentului strategic ca una din cele doua modalitati de evitare a impasului creat in primul razboi mondial (cealalta fiind reprezentata de teoria blitzkrieg-ului). Astfel, in perioada interbelica, italianul Duhet si englezul Fuller au pus la punct teoria bombardamentului strategic, ca mijlocul major de a scoate din joc un inamic lovindu-i centrele industriale si aglomerarile urbane (de fapt, o recunoastere a faptului ca, datorita industrializarii sale, razboiul ajunsese deja o confruntare nu numai intre armatele a doi sau mai multi beligeranti, ci intre societatile lor in ansamblul lor).

3. Cea de-a doua componenta - incarcatura atomica propriu-zisa - a aparut mai tarziu, respectiv ca urmare a materializarii proiectului Manhattan in vara anului 1945, fiind utilizata efectiv in razboi prin cele doua lansari efectuate asupra oraselor japoneze Hiroshima (6 august 1945) si Nagasaki (9 august 1945). Ratiunile initierii proiectului amintit rezida, pe de o parte, in dorinta aliatilor de a intra in posesia acestei super-arme inaintea germanilor, iar, pe de alta, in dorinta generala a omului de a intra in posesia armei supreme (Kissinger spunea ca, dandu-i arma atomica, zeii l-au pedepsit pe om indeplinindu-i prea deplin dorintele ?!).

In ce priveste ratiunile care au stat la baza utilizarii ei efective, printre acestea se numara:dorinta de a testa pe viu efectele armei respective; dorinta SUA de a evita pierderile umane presupuse inevitabil de o debarcare pe insulele japoneze;
dorinta SUA de a demonstra intregii lumi puterea uriasa a armelor in posesia carora intrase, ca baza a suprematiei lor politico-militare postbelice.

4. Anii dintre 1945 si 1949 au fost marcati, in plan practic, de utilizarea monopolului american in domeniu in politica internationala, iar in plan teoretic, de cautari privind intelegerea intregii potentialitati a noii descoperiri. In acest din urma domeniu acum au aparut germenii conceptiilor ulterioare de utilizare a armei atomice si, ulterior, nucleare. O data cu testarea primei bombe atomice sovietice (1949), datele problemei se schimba fundamental (sovieticii adoptand o atitudine duplicitara, in sensul ca, daca in vorbe cautau sa diminueze importanta practica a noii arme, in practica i-au descoperit si utilizat in intregime valentele).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.