Razboaiele de eliberare ale Americii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Gimnaziu

In primavara anului 1775 au inceput actiunile militare deschise intre colonii si metropola. Administratia engleza considera ca insasi prezenta armatei engleze ii va tempera pe colonisti. Expertii britanici erau de parere ca, in caz de conflict, colonistii vor fi invinsi. La prima vedere, prezicerea lor era justa. Colonistii n-aveau nici un oras fortificat, nici un regiment disciplinat, nici un vas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Razboaiele de eliberare ale Americii

In primavara anului 1775 au inceput actiunile militare deschise intre colonii si metropola. Administratia engleza considera ca insasi prezenta armatei engleze ii va tempera pe colonisti. Expertii britanici erau de parere ca, in caz de conflict, colonistii vor fi invinsi. La prima vedere, prezicerea lor era justa. Colonistii n-aveau nici un oras fortificat, nici un regiment disciplinat, nici un vas de razboi, nu dispuneau de finantele necesare, nu aveau aliati.

Asa ca din punct de vedere militar si financiar metropola era in avantaj indiscutabil. Pe linga aceasta, daca Anglia inceta sa ocroteasca coloniile, ele puteau fi atacate de alte puteri maritime din lume -- Franta, Spania, Olanda, care aveau interesele lor in aceasta parte a lumii. Sub influenta acestei conceptii se aflau si loialistii.

Realitatea insa a fost alta. Aflind ca detasamentele de voluntari se pregatise de lupta, guvernatorul coloniei Massachusetts, generalul Gage, a dat ordin fortelor militare sa dezarmeze voluntarii si sa aresteze liderii patriotilor de aiciIn noaptea spre 18 aprilie 1775 soldatii englezi in numar de 700 de oameni s-au indreptat spre Concorde (aproape de Boston) pentru a captura arsenalul de armament al patriotilor.

Organizatia locala a "Fiilor libertatii" a dat alarma. Linga Lexington la 6 km de Concorde, un detasament de voluntari a atacat fortele engleze, care totusi au reusit sa distruga partial arsenalul. Reintorcindu-se spre Boston, ele au fost din nou atacate de voluntari, care erau sprijiniti de patriotii sositi din imprejurimi. Fortele armate engleze au fost intarite cu un nou detasament. In ciocnirile armate de la Lexington si Concorde englezii au fost infrinti, pierzind 273 de oameni (morti, raniti si prizonieri). Patriotii au pierdut 95 de oameni. Aceste evenimente au alarmat intreaga populatie din colonii.

Pretutindeni patriotii americani, organizati in detasamente de voluntari, intra in lupta cu trupele engleze, ocupa arsenalele militare, elibereaza arestatii, cuceresc unele fortarete la frontiera cu Canada. Razboiul de Independenta a inceput. Mersul evenimentelor a impartit definitiv populatia in patrioti si loialisti, care au trecut de partea colonizatorilor. Astfel, odata cu inceperea Razboiului de Independenta, in colonii s-a dezlantuit si razboiul civil.

In aceste conditii, la 10 mai 1775 la Philadelphia si-a inceput lucrarile cel de-al 11-lea Congres continental, care in timpul Razboiului de Independenta a jucat rolul de guvern central. La 15 iunie, Congresul a luat hotarirea despre organizarea armatei regulate, soldatii si ofiterii careia erau platiti de Congres. A fost admisa si crearea in unele colonii a unitatilor militare, care nu faceau parte din armata regulata.

Ele erau intretinute de Adunarile Legislative respective. A fost anuntata mobilizarea tuturor barbatilor in virsta de 16-50 de ani. In calitate de comandant suprem al armatei americane Congresul l-a numit pe George Washington. In scurt timp el organizeaza armata americana, care a fost capabila sa asigure independenta coloniilor. Dupa terminarea razboiului G. Washington a fost primul presedinte al S.U.A. Pe buna dreptate el e numit "parintele-intemeietor" al S.U.A. La 17 iunie 1775 colonistii obtin o biruinta asupra englezilor la Bunker-Hill.

Acest eveniment a influentat asupra acelor membri ai congresului, care pina acum sovaiau sau erau pe pozitii liberale. Ei trec de partea revolutiei, in schimb, alti membri ai congresului devin din ce in ce mai mult adversari ai razboiului de eliberare. Curind dupa aceasta batalie o grupa de delegati cu conceptii conservatoare au propus Congresului sa mai faca o incercare de aplanare a conflictului cu Anglia prin trimiterea la Londra a "Petitiei ramurii de maslin". Asteptarile au fost insa zadarnice.

Astfel, ruperea relatiilor cu Anglia devenise o realitate. in fata colonistilor apare complicata problema privind viitorul statul al celor 13 colonii. Mersul evenimentelor -- lupta armata impotriva metropolei si interesele revolutiei cereau logic obtinerea independentei si formarea unui stat neatirnat. Ca si mai inainte, tory erau impotriva independentei. Aceasta lupta a fost sustinuta si de fortele progresiste din metropola. Un mare ajutor l-au primit fortele patriotice americane din partea englezului Thomas Paine (1737-1809). Acest iluminist democrat-revolutionar, om politic si publicist, a sosit in America de Nord in 1774.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.