Razboaie Civile Bizantine

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.71

nivel: Gimnaziu

La disparitia sa (iun. 1341), Andronic III lasa la tron pe fiul sau Ioan V, in varsta de noua ani, pus sub regenta efectiva a lui Ioan Cantacuzino; impotriva acestuia s-a constituit repede o puternica opozitie, alcatuita din imparateasa-mama, Anna de Savoia, patriarhul Ioan Calecas si parakoimomenul Alexios Apocaucos, fost partizan al marelui domestic. Gruparea Annei de Savoia se sprijinea pe popu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Razboaie Civile Bizantine

La disparitia sa (iun. 1341), Andronic III lasa la tron pe fiul sau Ioan V, in varsta de noua ani, pus sub regenta efectiva a lui Ioan Cantacuzino; impotriva acestuia s-a constituit repede o puternica opozitie, alcatuita din imparateasa-mama, Anna de Savoia, patriarhul Ioan Calecas si parakoimomenul Alexios Apocaucos, fost partizan al marelui domestic. Gruparea Annei de Savoia se sprijinea pe populatia legitimista a Constantinopolului, in vreme ce cel mai bogat si influent om din imperiu era sustinut de aristocratia din provincie.

Adversarii marelui domestic profita de absenta lui din capitala si-l declara inamic public; in replica, Ioan Cantacuzino se proclama basileu la Didymotica (otc 1341). Cele doua evenimente marcheaza inceputul razboiului civil dintre cei doi Ioan. La Constantinopol, conducerea era preluata, in numele minorului Ioan V, incoronat solemn imparat (nov. 1341), de o regenta formata din Anna de Savoia, Ioan Calecas si Alexios Apacaucos, rolul conducator detinandu-l acesta din urma. Izbucnirea unor rascoale antiaristocratice in Tracia si Macedonia, in sustinerea drepturilor imparatului legitim, slabeste pozitiile uzurpatorului.

Cea mai importanta miscare antiaristocratica are loc la Thessalonic, unde partizanii lui Ioan Cantacuzino si ai hesychasmului sunt alungati din oras si este instalat la putere un regim popular, favorabil lui Ioan V Paleologul. Ramas fara sprijin, Ioan Cantacuzino se refugiaza la curtea tarului Stefan Dusan (1343). In sprijinul uzurpatorului, vine si aliatul sau, Umur, emir selgiucid de Aydin.

Dar peste cateva luni situatia se modifica , atunci cand tarul sarb trece in tabara regentei; alianta cu Ioan V Paleologul este intarita de casatoria lui Uros, fiul lui Dusan, cu o fiica a Annei de Savoia. Suveranul sarb profita de alianta si cucereste de la imperiu cea mai mare parte a Albaniei si cateva cetati importante din Macedonia, in vreme ce tarul bulgar Ioan Alexandru ocupa bazinul superior al fluviului Marita, cu orasele Philippopolis si Stenimachos.

Situatia regentei este total compromisa in urma acestor anexiuni ale aliatilor ei, fapt de care profita Ioan Cantacuzino, care ocupa cea mai mare parte a Traciei cu sprijinul aliatului sau, emirul Umur. In sprijinul Annei de Savoia soseste o cruciada, predicata de papa Clement VI (sept 1343) si la care participa Venetia, papalitatea, regatul Ciprului si Ospitalierii din Rhodos, care zdobesc flota emirului Umur.

Dupa evenimentele din ultimii ani, popularitatea regentei este in scadere, fapt ce apare in trecerea populatiei capitalei bizantine de partea lui Ioan VI Cantacuzino, care intra in Constantinopol (Feb 1347). Un acord intre cele doua parti prevede carmuirea imperiului in urmatorii zece ani de catre Ioan Cantacuzino singur; cateva luni mai tarziu are loc incoronarea solemna in Sf. Sofia a acestuia, urmata de casatoria fiicei lui, Elena, cu suveranul legitim Ioan V Paleologul, ince minor. Se incheia astfel prima etapa a razboiului dintre cei doi Ioan.

La vestea impacarii dintre cei doi imparati, zelotii din Thessalonic pierd sprijinul majoritatii populatiei din oras, motiv pentru care ei cheama pe tarul Stefan Dusan sa-i cedeze metropola macedoneana; cei doi suverani din Constantinopol previn pericolul si inabusa miscarea, restabilind stapanirea lor in cetate (1350). Crearea unor apanaje prentru fiii sai de catre Ioan Cantacuzino – Matei primeste un principat in Tracia occidentala, iar lui Manuel i se acorda principatul Moreei – provoaca redeschiderea, in cele din urma, a razboiului civil dintre cei doi Ioan (1352).

Cele doua parti fac din nou apel la sprijin extern : Ioan V ocupa principatul lui Matei Cantacuzino, cu ajutorul bulgar si sarb, in timp ce rivalul sau cheama pe ginerele sau Orhan pentru a-i alunga pe invadatori si reocupa Tracia. Ioan V Paleologul lasa capitala in mainile invingatorului si se refugiaza pe insula Tenedos.

Stapan la Constantinopol, Ioan VI Cantacuzino il proclama pe Matei coimparat si urmas la tron (1353), dupa care acesta este incoronat basileu in biserica Blacherne (1354). Dar situatia lui Ioan VI este compromisa iremediabil prin ocuparea de catre aliatul sau Orhan a cetatii Gallipoli (mar 1354), ce controla traficul prin Dardanele, fapt ce rupe relatiile dintre epir si imparatul crestin. O revolta populara din
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.