Raymond Aron

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 7.72

nivel: Facultate

Raymond Aron în acest volum studiază sistemul particular, care se numeste politică, pentru a vedea în ce măsură filosofii din trecut aveau dreptate să admită ideea că trăsătura fundamentală a colectivitătiilor este organizarea puterilor.

Puterea politică se defineste prin capacitatea de a lua decizii si stabilirea , modificarea legilor. Functia executivă sau politică este ceea ce j[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raymond Aron

Raymond Aron în acest volum studiază sistemul particular, care se numeste politică, pentru a vedea în ce măsură filosofii din trecut aveau dreptate să admită ideea că trăsătura fundamentală a colectivitătiilor este organizarea puterilor.

Puterea politică se defineste prin capacitatea de a lua decizii si stabilirea , modificarea legilor. Functia executivă sau politică este ceea ce juristii numesc executiv si legislativ. Aceste două tipuri de functii sunt exercitate de două tipuri de oameni, întruchipate în două organizatii: functionarii si birocratia, pe de altă parte oamenii politici si sistemul electoral.

Sistemul politic determină raporturile între cei guvernati si guvernanti, stabileste modul de cooperare al oamenilor în gestionarea afacerilore publice, orientează actiunea statului, organizează înlocuirea guvernantilor. Sistemul politic este cel care ne va permite să recunoastem trăsăturile originale, specifice fiecărui regim.

De când mai multe partide au dreptul de a exista în mod legal, ele sunt în mod inevitabil în competitie pentru exercitiul puterii. Fiindcă există mai multe partide în concurentă, trebuie emise reguli cărora să se desfăsoare această concurentă.

Scriitorul prezintă două tipuri de regimuri politice: cu partid monopolist si cu partiduri multiple. Descrie un regim în care există reguli precise care fixează conditiile în care sunt alesi guvernantii si în care se exercită puterea. Precizează în egală măsură că este vorba despre două tipuri ideale. Vorbeste simultan despre pluralitatea partidelor , regulile constitutionale ale alegerii guvernantilor, caracterul constitutional al exercitării autoritătii.

Apare o a doua categorie de regimuri cu partid monopolist : partidul fascist, care nu urmărea initial răsturnarea ordinii sociale. Esenta ideologiei fasciste era afirmarea autoritătii statului, necesitatea unui stat puternic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.