Ratingul pe piata de capital

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Atunci cand un emitent se afla in "vizorul" agentiilor de rating acest lucru il poate avantaja dar si dezavantaja. Avantajele reies din faptul ca emitentii superior clasificati, dispun de flexibilitate financiara, avand acces mai larg pe piata, ceea ce inseamna de fapt costuri mai reduse. Un rating bun ii ofera emitentului accesul la pietele internationale de capital in special in cazul pietelor i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ratingul pe piata de capital

Atunci cand un emitent se afla in "vizorul" agentiilor de rating acest lucru il poate avantaja dar si dezavantaja. Avantajele reies din faptul ca emitentii superior clasificati, dispun de flexibilitate financiara, avand acces mai larg pe piata, ceea ce inseamna de fapt costuri mai reduse. Un rating bun ii ofera emitentului accesul la pietele internationale de capital in special in cazul pietelor in care nu este prea bine cunoscut sau in care investitorii nu sunt familiarizati cu limbajul emitentului, cu practica sa comerciala sau cu metodologia contabila.

Dezavantaje apar in momentul in care emitentul se confrunta cu dificultati financiare ceea ce conduce la degradarea ratingului acordat. Credibilitatea agentiilor de rating. Participantii pe piata de capital si-au pus problema cat de credibile sunt "notele" acordate de agentiile de rating avand in vedere ca peste 90% din veniturile acestora provin din taxe obtinute pe serviciile de rating percepute de la emitentii de titluri, care ar putea fi un stimulent in acordarea unor ratinguri ridicate nemeritate insa de debitori. Aceste agentii de rating isi ofereau initial serviciile gratis si isi finantau activitatea din vanzarea buletinelor de rating publicate.

Dar atata vreme cat publicatiile puteau fi usor copiate, aceasta nu reprezinta o sursa sigura si in crestere de venituri. Confruntandu-se cu cereri de evaluare tot mai complexe si venituri limitate, agentiile de rating au inceput astfel sa perceapa taxe de la emitentii de titluri. Se considera ca ele ar trebui sa se orienteze spre incasarea de venituri de la investitori si nu de la emitentii de titluri debitoare. In raspuns la aceste acuzatii agentiile de rating au demonstrat ca ele sunt interesate in a-si mentine reputatia pentru acuratetea si calitatea inalta a ratingurilor acordate.

Daca investitorii si-ar pierde increderea in evaluarile ueni agentii , emitentii de titluri nu-ar beneficia de o mai buna acceptare de catre piata si de costuri de imprumut mai mici, de pe urma cumpararii ratingului. Asadar ratinguri inexacte ar putea expune agentia la despagubiri legale costisitoare. Este putin probabil ca agentiile de rating sa renunte la credibilitatea lor in schimbul unui castig pe termen scurt. Exactitatea ratingurilor. Utilitatea agentiilor de rating pentru participantii pe pietele de capital este legata in ultima instanta de precizia cu care acestea masoara riscul de nerespectare al angajementelor diferitilor emitenti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.