Raspunderea transportatorului

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

a) Prezumtia de pierdere opereaza in doua situatii, stabilite distinct. In primul rand, beneficiarul transportului "poate sa considere marfa pierduta, fara a prezenta alte dovezi, cand aceasta nu a fost eliberata in termen de 30 de zile de la expirarea termenului convenit". In subsidiar si anume daca prin scrisoarea de trasura nu s-a fixat data ajungerii la destinatie, marfa va fi presupusa ca pie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raspunderea transportatorului

a) Prezumtia de pierdere opereaza in doua situatii, stabilite distinct. In primul rand, beneficiarul transportului "poate sa considere marfa pierduta, fara a prezenta alte dovezi, cand aceasta nu a fost eliberata in termen de 30 de zile de la expirarea termenului convenit". In subsidiar si anume daca prin scrisoarea de trasura nu s-a fixat data ajungerii la destinatie, marfa va fi presupusa ca pierduta la expirarea unui termen de 60 de zile de la primirea ei de catre caraus in vederea executarii deplasarii.

b) Infirmarea prezumtiei de pierdere prin gasirea ulterioara a marfii. Aceasta imprejurare comporta consecinte diferite, dupa cum beneficiarul transportului, care a primit despagubiri de la caraus, este sau nu interesat sa intre totusi in posesia marfii considerate ca disparute, dupa eventuala ei descoperire. Cel in drept dispune, cu alte cuvinte, de o optiune.Daca vrea sa obtina eliberarea incarcaturii trebuie "sa ceara in scris, sa fie incunostiintat imediat, in cazul in care marfa ar fi gasita in cursul anului care urmeaza platii despagubirii".

La randul sau, transportatorul este obligat sa comunice tot in scris petitionarului confirmarea primirii unei astfel de cereri.
Dezinteresul destinatarului fata de marfa regasita. Pasivitatea se poate manifesta in doua moduri. Mai intai prin lipsa cererii de eliberare a incarcaturii pierdute, in eventualitatea descoperirii ei ulterioare. In al doilea rand, prin lipsa de raspuns la instiintarea despre regasirea marfii, trimisa de catre transportator persoanei indreptatite sa obtina eliberarea.

Se considera ca exista intarziere "atunci cand marfa nu a fost eliberata in termenul convenit". Respectarea datei fixate pentru ca incarcatura sa ajunga la punctul terminus este obligatorie, fara sa fie nevoie in acest scop de vreo avertizare a transportatorului. Nu se cere ca expeditorul sau destinatarul sa-i atraga atentia nici asupra urgentei, nici ca termenul are caracter imperativ. Sosirea punctuala, in chiar ziua convenita, se impune de la sine, de plin drept.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.