Raspunderea penala

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.00

nivel: Facultate

Referat despre Raspunderea penala
Principiul unicitatii raspunderii penale implica regula conform careia pentru o singura infractiune nu poate exista decit o singura raspundere penala.Aceasta nu inseamna insa ca pedepsele penale principale nu pot fi insotite de pedepse complementare sau de o pedeapsa accesorie (desigur, cu conditia ca aceste sanctiuni penale sa se cumuleze din ratiuni difer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raspunderea penala

Referat despre Raspunderea penala
Principiul unicitatii raspunderii penale implica regula conform careia pentru o singura infractiune nu poate exista decit o singura raspundere penala.Aceasta nu inseamna insa ca pedepsele penale principale nu pot fi insotite de pedepse complementare sau de o pedeapsa accesorie (desigur, cu conditia ca aceste sanctiuni penale sa se cumuleze din ratiuni diferite si sa aiba functii diferite).Pe linga aceasta , raspunderea penala poate sa coexiste si sa fie insotita de alte forme de raspundere juridica , precum raspunderea administrativa , disciplinara , civila , s.a.m.d.

Principiul umanismului presupune folosirea acelor instrumente care nu vor duce la injosirea , umilirea sau degradarea fiintei umane si care nu vor leza demnitatea persoanei trase la raspundere penala. Principiul finalitatii implica regula dupa care orice persoana care a comis o infractiune urmeaza sa fie trasa la raspunderea penala si va fi pasibila de pedeapsa penala , indiferent de pozitia sociala , functia ocupata etc.

Intr-o strinsa legatura cu acest principiu se afla si principiul egalitatii persoanelor in fata legii , care stabileste ca toate persoanele au aceleasi drepturi si ca nimeni nu trebuie sa beneficieze de tratament privilegiat ; tot acest principiu interzice discriminarile de orice gen in procesul raspunderii penale.

Cu toate acestea , legea prevede o procedura deosebita de tragere la raspundere penala a anumitor categorii de persoane.Este vorba de persoanele straine care se bucura de imunitate diplomatica (concretizata in extrateritorialitate si inviolabilitate).

Este important sa intelegem ca imunitatea diplomatica fixata in aceasta norma exclude nu caracterul infractional al faptei sau pedeapsa penala , ci numai jurisdictia instantelor de judecata asupra examinarii respectivelor cazuri.Asadar , cetatenii straini care se bucura de imunitate diplomatica nu cad sub jurisdictia tarii-gazda.Aceste prevederi au fost adoptate la Conventia internationala de la Viena cu privire la relatiile diplomatice (1961).

Persoanele care nu folosesc in mod corespunzator sau fac abuz de dreptul la inviolabilitate pot fi declarate "persona non grata", propunindu-li-se sa paraseasca teritoriul statului in cauza intr-o anumita perioada de timp , urmind ca in cazul in care ele nu ar parasi tara in termenul indicat sa li se retraga imunitatea diplomatica si ele sa fie trase la raspundere penala in baza principiilor generale.

Exista si alte citeva principii:principiul inevitabilitatii,al operativitatii,al prescriptibilitatii.Continutul si esenta acestora pot fi deduse din principiile deja enuntate.

3. Delimitarea raspunderii penale de alte forme ale raspunderii juridice
Fiecare forma de raspundere juridica are anumite caracteristici distinctive , care nu pot fi regasite in celelalte forme , acest detaliu fiind valabil si pentru raspunderea penala.Specificul acesteia consta in comportarea ilicita a subiectului , comportare care trebuie sa imbrace numaidecit forma infractiunii.

Pe linga aceasta , raspunderea penala este fundamentata pe conceptul de pedeapsa.In majoritatea cazurilor raspunderea penala isi gaseste realizarea sau traducerea in practica in stabilirea si in executarea pedepsei.Cu toate acestea, raspunderea si pedeapsa nu sunt notiuni identice si nu trebuie in nici un caz confundate.Persoana care este trasa la raspundere penala poate fi scutita de pedeapsa in baza legii si in conformitate cu aceasta. De exemplu, alin. 2, art. 48 Cod Penal stabileste ca persoana care a savirsit o infractiune poate fi absolvita de pedeapsa penala conform sentintei pronuntate de instanta de judecata, daca se va constata ca, datorita comportarii ulterioare ireprosabile si atitudinii cinstite fata de munca, aceasta persoana, la momentul judecarii cauzei,nu poate fi considerata ca fiind socialmente periculoasa.

Prin urmare,raspunderea penala este o categorie considerabil mai vasta si mai ampla decit pedeapsa penala.Pedeapsa nu epuizeaza esenta notiunii de raspundere si ea nu poate sa existe fara raspundere,pe cind raspunderea este posibila si fara aplicarea pedepsei. Un alt semn calificativ care separa raspunderea penala de alte forme de raspundere juridica il constituie organele chemate sa stabileasca felurile de raspundere. Raspunderea penala se deosebeste si prin organele care au dreptul de a aplica sanctiunile: numai instantele de judecata.In cazul raspunderii materiale, insa, masurile de influenta pot fi aplicate si de administratiile persoanelor juridice, iar sanctiunile administrative pot fi aplicate atit de instantele de judecata, cit si de alte organe specializate si de persoane cu functii de raspundere.
Un alt semn calificativ ce caracterizeaza raspunderea penala il constituie nivelul sporit de duritate si de represivitate al sanctiunilor, precum si faptul ca acestea nu au un caracter specific, asa cum este caracterul financiar al sanctiunilor in raspunderea civila si cea materiala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.