Raspunderea partilor in contractul de transport feroviar in trafic international

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Pentru aceste motive cererea de rearbitrare a fost admisa si hotararea partial desfiintata. Pentru supraincarcare, CIM prevede perceperea de 5 ori a taxei de transport. Amenda nu se percepe insa daca expeditorul a solicitat in scrisoarea de trasura cantarirea vagonului cu cantarele caii ferate sau in cazul in care cantarirea marfurilor este obligatorie conform normelor in vigoare la statia de pred[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raspunderea partilor in contractul de transport feroviar in trafic international

Pentru aceste motive cererea de rearbitrare a fost admisa si hotararea partial desfiintata. Pentru supraincarcare, CIM prevede perceperea de 5 ori a taxei de transport. Amenda nu se percepe insa daca expeditorul a solicitat in scrisoarea de trasura cantarirea vagonului cu cantarele caii ferate sau in cazul in care cantarirea marfurilor este obligatorie conform normelor in vigoare la statia de predare.

Expeditorul este raspunzator si pentru toate urmarile lipsei sau starii defectuoase a ambalajelor. El raspunde fata de destinatar de lipsurile si avariile ivite pe parcursul transportului din cauza folosirii unor ambalaje necorespunzatoare. In acelasi timp, raspunde si fata de calea ferata pantru prejudiciile pe care aceasta le-a suferit din cauza transportarii unor marfuri in ambalaje necorespunzatoare. In lipsa mantiunilor din scrisoarea de trasura, proba lipsurilor sau a starii defecuoase a ambalajelor, conform CIM, cade in sarcina caii ferate.

2. Raspunderea caii ferate in cadrul executarii contractului de transport feroviar1.1.Principiile raspunderii carausului
Principiul raspunderii in temeiul culpei este fundamental. [4]
Raspunderea caii ferate este angajata in calitatea sa de parte in contractul de transport numai pentru prejudiciile a caror cauza a intervenit in timpul efectuarii transportului intre momentul primirii marfii si cel al eliberarii ei la destinatie.

Calea ferata raspunde pentru prejudiciile rezultate din :pierderea totala sau partiala a marfii, avarile suferite de la acceptarea marfii la transport pana la eliberarea ei si intarzierea produsa la eliberare.
Prezumtia de culpa opereaza pentru perioada de timp in care carausul raspunde pentru obligatiile asumate in baza contractului de transport si, fiind o raspundere speciala, prezumtia exista numai pe parcursul efectuarii transportului si numai cu privire la obligatiile ce izvorasc din contractul de transport.

Prezumtia este relativa putand fi rasturnata prin dovedirea de caraus a culpei expeditorului sau a destinatarului, prin dovedirea unui viciu propriu al marfii sau prin dovedirea cazului de forta majora.
Se pot stabili circumstantie in privinta acestei prezumtii de culpa, facandu-se distinctie intre 2 categorii de situatii, dupa cum prezumtia de culpa exista sau nu, deci cel ce cade in pretentii va trebui sa faca dovada existentei vinovatiei carausui atunci cand prezumtia de culpa nu opereaza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.