Raspunderea in dreptul administrativ

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Raspunderea administrativa consta intr-o privatiune represiva (de natura materiala sau morala) care intervine cand au fost incalcate raporturile de drept administrativ si al carei regim juridic este reglementat de normele dreptului administrativ . In literatura juridica s-a exprimat opinia potrivit careia raspunderea administrativa consta intr-o obligatie de a suporta o privatiune . In opinia civi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raspunderea in dreptul administrativ

Raspunderea administrativa consta intr-o privatiune represiva (de natura materiala sau morala) care intervine cand au fost incalcate raporturile de drept administrativ si al carei regim juridic este reglementat de normele dreptului administrativ . In literatura juridica s-a exprimat opinia potrivit careia raspunderea administrativa consta intr-o obligatie de a suporta o privatiune . In opinia civilistilor, raspunderea juridica este o situatie juridica, adica un complex de drepturi si obligatii ce se nasc in urma savarsirii unei fapte ilicite .

Indiferent de forma, pentru a putea fi stabilita raspunderea juridica se cere existenta unei fapte ilicite. Fapta ilicita administrativa constituie o incalcare a normelor de drept administrativ fiind numita in doctrina si abatere administrativa . Notiunea de abatere administrativa a fost privita in doctrina sub doua aspecte: sub un aspect mai larg, prin care se intelege orice incalcare a normelor de drept administrativ si care atrage o raspundere administrativa sau masuri de executare silita si un aspect mai restrans, prin care abaterea administrativa este acea incalcare ce atrage dupa sine masuri directe de executare silita .

In literatura juridica s-a exprimat parerea ca orice incalcare care atrage raspunderea administrativa poarta denumirea de contraventie .Nu suntem de acord cu acest punct de vedere exprimat atat de categoric. Credem ca orice incalcare a unei norme juridice administrative constituie o abatere administrativa, care in unele situatii, expres prevazute de lege imbraca forma contraventionala. Intre contraventie si abaterea administrativa exista o deosebire ce are la baza criteriul consecintelor pe care normele juridice le leaga de savarsirea faptei ilicite.

Daca pentru o anumita incalcare a normei de drept administrativ se prevede masura raspunderii administrative, ea este considerata contraventie, daca dimpotriva, pentru fapta ilicita norma de drept administrativ nu prevede raspunderea administrativa sau prevede posibilitatea recurgerii nemijlocite la masuri de executare silita, ea este o abatere administrativa .Este de inteles din cele de mai sus ca raspunderea contraventionala este doar o forma a raspunderii administrative, contraventia fiind o forma de manifestare a ilicitului administrativ, iar regimul juridic aplicabil este un regim de drept administrativ .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.