Raspunderea functionarilor

5x puncte

categorie: Drept

nota: 7.93

nivel: Facultate

Notiunea de "statut" are semnificatia ca "indica natura insasi a situatiei functionarului. Dar ea mai presupune, si un sens restrans, prin care se desemneaza textele in care sunt grupate principalele dispozitii aplicabile la toti functionarii sau ansamblului functionarilor dintr-un sector sau compartiment."

Adoptarea unui statut a influentat regimul general al functiei publice comu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raspunderea functionarilor

Notiunea de "statut" are semnificatia ca "indica natura insasi a situatiei functionarului. Dar ea mai presupune, si un sens restrans, prin care se desemneaza textele in care sunt grupate principalele dispozitii aplicabile la toti functionarii sau ansamblului functionarilor dintr-un sector sau compartiment."

Adoptarea unui statut a influentat regimul general al functiei publice comunitare, deoarece, cum se sustine in mod intemeiat despre statutul functionarilor nationali, si asertiunea este valabila si in ceea ce-i priveste pe cei comunitari, "statutul general este un cadru global, in interiorul caruia se integreaza corpuri sau cadre de functionari".
Exista insa, in afara acestui statut unic , si unele reglementari speciale, care privesc numai functionarii din compartimentele stiintifice si tehnice.

Acest Statut este format din patru parti:
- o prima parte este consacrata Statutului functionarilor comunitari si are un numar de unsprezece anexe.
- o a doua parte este consacrata regimului aplicabil altor categorii de agenti europeni ;
- a treia parte cuprinde alte reglementari aplicabile functionarilor si agentilor Comunitatilor Europene;
- o ultima parte care cuprinde reglementari luate de comun acord de institutiile Comunitatilor Europene si aplicabile atat functionarilor cat si altor agenti comunitari.

Acest sistem "este asemanator functiei publice franceze sau germane in care veritabilii functionari sunt titulari ai posturilor lor si au vocatie la cariera". In sistemul francez se sustine ca pentru definirea functiei publice este necesara relevarea a doua elemente caracteristice: permanenta functiei si integrarea ei intr-o ierarhie administrativa .

3. Locul si rolul functionarilor in viata comunitatii

In literatura occidentala contemporana, mai ales in cea comunitara, se pun, in legatura cu functionarii publici europeni, doua probleme: mai intai, care este locul si rolul lor in viata Comunitatii. In corelatie cu primul aspect, in ce mod se implica ei in realizarea politicii europene. Pentru ca problemele puse in discutie se afla intr-o vadita dependenta, doua variante de raspuns se pot lua in consideratie.
O prima varianta de raspuns ar fi in a le recunoaste functionarilor comunitari doar un rol executiv, ei neavand decat calitatea de realizatori efectivi ai deciziilor care au fost trasate de catre autoritatile politice comunitare.

O a doua varianta de raspuns ar viza recunoasterea unui rol efectiv in a influenta politica Uniunii. Din aceasta perspectiva, functionarul european nu se limiteaza doar sa execute deciziile, el se implica efectiv si in elaborarea acestora.

Calea de urmat nu este deloc simpla. Dificultatea gasirii celei mai bune solutii rezulta, printre altele, din faptul ca Uniunea Europeana este constituita dintr-un conglomerat de state, fiecare cu traditii diferite in ceea ce priveste functia publica. Acest traditii influenteaza in mod firesc diferite experiente comunitare, fara a determina insa transformarea functiei europene intr-una de tip francez, german sau englez, de exemplu.

Astfel "traditia europeana, reproduce traditia necesara pentru situatia internationala, dar este franata prin ezitarile relative la metodele de urmat si duce la rezultate complexe".

4. Regimul juridic al functionarilor comunitari

Functionarii comunitari sunt supusi urmatoarelor categorii de reglementari:
- reglementari avand caracter general, ce contin dispozitii aplicabile exclusiv functionarilor;
- reglementari specifice anumitor categorii de functionari comu√,¬?nitari, si anume: cadrele stiintifice si tehnice si functionarii care apartin unor tari terte;
- alte reglementari care privesc functionarii comunitari (in afara de cele cu caracter general);
- reglementari aplicabile agentilor Comunitatilor europene;
- reglementari ce privesc atat functionarii, cat si agentii comu√,¬?nitari si care sunt cuprinse in diferite acte ce emana de la Consiliu sau de la Comisie;
- reglementari ce sunt luate de comun acord de institutiile Comunitatilor europene si aplicabile atat functionarilor, cat si agentilor Comunitatilor.

Avand in vedere faptul ca in cadrul capitolelor dedicate institutiilor comunitare au fost facute o serie de precizari cu privire la regimul juridic al membrilor institutiilor si organelor comunitare, in continuare, vom prezenta, pe scurt , regimul juridic specific pentru doua categorii de personal al institutiilor comunitare: functionarii comunitari - cadre stiintifice si tehnice si functionarii comunitari afectati intr-o tara terta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.