Raspunderea contraventionala a functionarului public

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.28

nivel: Facultate

Potrivit legii, incalcarea de catre functionarii publici, cu vinovatie, a indatoririlor de serviciu atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, civila sau penala, dupa caz.Dupa cum doctrina de drept public subliniaza si in domeniul stiintei dreptului se contureaza distinctia dintre notiunile de raspundere si responsabilitate, distinctie ce isi are originea in tezele filozofice cu privire la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raspunderea contraventionala a functionarului public

Potrivit legii, incalcarea de catre functionarii publici, cu vinovatie, a indatoririlor de serviciu atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, civila sau penala, dupa caz.Dupa cum doctrina de drept public subliniaza si in domeniul stiintei dreptului se contureaza distinctia dintre notiunile de raspundere si responsabilitate, distinctie ce isi are originea in tezele filozofice cu privire la delimitarea fenomenului raspunderii sociale de cel al responsabilitatii sociale.

,,Raspunderea contraventionala a functionarilor publici se angajeaza in cazul in care acestia au savarsit o contraventie in timpul si in legatura cu sarcinile de serviciu." Referitor la aceasta prevedere legala, in doctrina s-a subliniat ca este vorba despre o raspundere administrativ-contraventionala, avand in vedere acele fapte ce constituie contraventii, in cadrul raspunderii administrative a functionarului public, savarsite.

In legatura cu atributiile de serviciu, diferit de cele savarsite in afara activitatii profesionale, asemeni oricarui cetatean, care implica o raspundere contraventionala potrivit dreptului comun in materie. Constata savirsirea contraventiei si cine aplica sanctiunea contraventionala.Contraventiile savirsite de functionarii publici in afara serviciului si fara legatura cu sarcinile de serviciu, nu sunt supuse regimului juridic al raspunderii administrative a functionarilor publici.

Desi legea nu prevede, atit contraventia, cit si sanctiunea administrative aplicabila acesteia trebuie sa fie prevzute intr-o lege, o hotarire de Guvern sau o hotarire a consiliilor locale sau judetene. Actele normative care reglementeaza contraventiile savirsite de functiionarii publici, in timpul serviciului, sau in legatura cu serviciul, trebuie sa prevada.

,,Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii functionarul public se poate adresa cu plangere la judecatoria in a carei circumscriptie isi are sediul autoritatea sau institutia publica in care este numit functionarul public sanctionat."
Se poate observa ca termenul in care se poate formula plingerea impotriva procesului - verbal de constatare a contraventieu si de aplicare a sanctiunii contraventionale si nici faptul ca dispozitiilor referitoare la raspunderea administrative le sunt aplicabile prevederile O.G. nr. 2 / 2001.

Instanta astfel competenta sa solutioneze plingerile, se deroga din despozitiile art. 32 alin. 2 ale O.G. 2 / 2001, potrivit carora aceasta competenta le revine judecatoriei in a carei circumscriptie s-a savirsit contraventia, si nu judecatoriei in a carei circumscriptie isi are sediul autoritatea sau institutia publica in care este numit functionarul public sanctionat.

Aceasta dispozitie nu are in vedere termenul in care poate fi atacat procesul verbal de constatare a contraventiei si de aplicare, a sanctiunii si nici faptul ca dispozitiilor din Statut nu este aplicabil dreptul comun in materia raspunderii contraventionale.Actele normative prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventii intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii, iar in cazul hotaririlor consiliilor locale sau judetene.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.