Raspunderea civila a comitentilor pentru fapta prepusilor

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Liceu

Raspunderea sociala imbraca felurite forme: raspunderea juridica, raspunderea morala, raspunderea politica, etc.
Dintre acestea, evident, cea mai importanta este raspunderea juridica (2), raspundere consacrata legislativ in cadrul diferitelor ramuri de drept: civil, penal, administrativ, etc.
In literatura de specialitate s-a afirmat ca "raspunderea juridica este complexul de dreptur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raspunderea civila a comitentilor pentru fapta prepusilor

Raspunderea sociala imbraca felurite forme: raspunderea juridica, raspunderea morala, raspunderea politica, etc.
Dintre acestea, evident, cea mai importanta este raspunderea juridica (2), raspundere consacrata legislativ in cadrul diferitelor ramuri de drept: civil, penal, administrativ, etc.
In literatura de specialitate s-a afirmat ca "raspunderea juridica este complexul de drepturi si obligatii conexe care, potrivit legii, se naste ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite si care constituie cadrul de realizare a constrangerii de stat prin aplicarea sanctiunilor juridice in scopul asigurarii stabilitatii raporturilor sociale si al indrumarii membrilor societatii in spiritul respectarii ordinii de drept".

In cadrul raspunderii juridice, una din cele mai importante manifestari ale sale este raspunderea civila (3).
Raspunderea civila este o forma a raspunderii juridice care consta intr-un raport de obligatii in temeiul carora o persoana este indatorata sa repare prejudiciul cauzat altei persoane prin fapta sa, ori, in cazurile prevazute de lege , prejudiciul pentru care este raspunzatoare.

La baza raspunderii civile stau doua principii fundamentale: principiul repararii integrale a prejudiciului, prin care se intelege inlaturarea tuturor consecintelor daunatoare ale unui fapt ilicit, in scopul repunerii victimei in situatia anterioara ("restitutio in integrum") si principiul repararii in natura a prejudiciului, adica repararea prin mijloace naturale, adecvate, cum sunt restituirea bunului, inlocuirea lui cu unul similar, repararea tehnica a bunului, etc.
Raspunderea civila imbraca doua forme: raspunderea civila contractuala si raspunderea civila delictuala.

Codul Civil Roman supune cele doua forme ale raspunderii civile unor regimuri juridice sensibil deosebite.
Raspunderea civila contractuala este indatorirea debitorului unei obligatii nascuta dintr-un contract, de a repara prejudiciul cauzat creditorului sau prin faptul neexecutarii prestatiei datorate.
Raspunderea civila delictuala este obligatia unei persoane de-a repara prejudiciul cauzat altuia printr-o fapta ilicita extracontractuala.
Desi supuse unor regimuri juridice diferite, intre cele doua forme de raspundere civila nu exista deosebiri fundamentale, ambele fiind angajate odata cu intrunirea urmatoarelor conditii:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.