Raspandirea geografica a izvoarelor minerale din Romania

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Carpatii Meridionali constituie unitatea muntoasa lipsita de ape minerale, cu exceptia vaii Cernei la Baile Herculane. Izvoarele minerale de la Baile Herculane provin din apele vadoase, care, patrunzand in adancime pana la 2000 m, se incalzesc si se incarca cu diferite saruri dizolvate din depozitele jurasice si cretacice. Substantele organice incluse in aceste roci dau nastere hidrogenului sulfur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raspandirea geografica a izvoarelor minerale din Romania

Carpatii Meridionali constituie unitatea muntoasa lipsita de ape minerale, cu exceptia vaii Cernei la Baile Herculane. Izvoarele minerale de la Baile Herculane provin din apele vadoase, care, patrunzand in adancime pana la 2000 m, se incalzesc si se incarca cu diferite saruri dizolvate din depozitele jurasice si cretacice. Substantele organice incluse in aceste roci dau nastere hidrogenului sulfurat prin reducerea sulfatilor.

Ies la suprafata sub forma de ape hipertermale (40-690C) sulfuroase, cu caracter foarte radioactiv.Subcarpatii Getici si Podisul Getic gazduiesc izvoare clorosodice si izvoare sulfuroase. Geneza izvoarelor sarate este legata tot de prezenta unor masive de sare sau argile salifere (Ocnele Mari, Ocnita).Muntii Apuseni se caracterizeaza prin prezenta izvoarelor oligominerale, dintre care unele sunt hipotermale si hipertermale. Intr-un numar mai redus se gasesc si izvoare carbogazoase, sulfuroase si feruginoase. Dupa felul cum sunt concentrate, ele sunt raspandite in trei regiuni morfo-hidrografice:

Podisul Transilvaniei si Podisul Somesan cuprind, pe intrega lor bordura, ape clorosodice. Acestea isi au originea in masivele de sare sau argilele salifere din formatiunile miocene (Praid, Sovata, Cojocna, Turda, Ocna Mures, Ocna Sibiului). La Bazna si la Sangeorgiu de Mures se gasesc izvoare cu iod legate de gazul metan din depozitele sarmatiene.Campia de Vest se caracterizeaza prin prezenta izvoarelor oligominerale din care unele sunt termale (Salonta, Baile 1 Mai, Baile Felix) si a izvoarelor carbogazoase feruginoase (Paulis, Lipova).

Campia Romana este lipsita de izvoare minerale cu exceptia unor limane fluviale sau a unor lacuri clastocarstice cu apa foarte mineralizata. Unele apartin de grupa apelor clorosodice (Balta Alba, Movila Miresii. Ianca), altele de grupa apelor sulfatate (Tataru, Amara, Fundata, Lacul Sarat - Braila) ori bicarbonatate (Craiova, Urzicuta).Podisul Moldovei cuprinde predominant ape minerale sulfuroase si sulfatate, legate de prezenta sulfatilor din formatiunile miocene sau de existenta sarurilor din argilele si marnele nisipoase de varsta sarmatiana (Strunga, Izvoarele Sucevei).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.