Rascoala din 1888

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.65

nivel: Facultate

La aproape un deceniu de la Congresul de la Berlin, Romania si Bulgaria erau considerate state din sfera de influenta a Germaniei, conduse de suverani aflati sub inriurirea puternica a lui Otto von Bismarck. Un incident petrecut la frontiera cu Franta, unde ofiterul de contraspionaj francez Schnaebele este arestat de agenti germani, declansaza frenezia politica a unui nou conflict militar.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rascoala din 1888

La aproape un deceniu de la Congresul de la Berlin, Romania si Bulgaria erau considerate state din sfera de influenta a Germaniei, conduse de suverani aflati sub inriurirea puternica a lui Otto von Bismarck. Un incident petrecut la frontiera cu Franta, unde ofiterul de contraspionaj francez Schnaebele este arestat de agenti germani, declansaza frenezia politica a unui nou conflict militar.

Exact in aceasta perioada, Bismarck cere tot mai insistent marirea efectivelor armatei germane, fapt care alerteaza Parisul si Moscova. Perspectiva declansarii unui nou razboi franco-german face ca Rusia sa incerce recuperarea statelor balcanice pierdute ca urmare a deciziilor Congresului de la Berlin si isi intensifica actiunile de prospectare topografica si de propaganda pe teritoriul Romaniei si Bulgariei. Primul ministru Ion C.

Bratianu era informat de catre serviciul de informatii al Armatei Romaniei ca in tara s-a raspindit un numar impresionant de agenti rusi, sub acoperirea unor meseriasi sau negustori, dar, de cele mai multe ori, vinzatori ambulanti, iconari si juganari (castrau animale), care strabat satele si fac propaganda atit despre Marea Rusie, cit si despre planul unei unificari federale a Balcanilor.

Bratianu era legat cumva de miscarea revolutionarilor bulgari, pe care ii ajuta discret de un deceniu, iar Eugen Carada era chiar implicat in pregatirea si inarmarea lor, motive pentru care guvernele liberale nu au reactionat prea dur la activitatile secrete ale agentilor rusi, iar mai tirziu nici nu a mai fost posibil sa le controleze. Pe fondul agitatiei europene, Rusia organizeaza o revolta a bulgarilor in februarie 1887, combinata cu o insurectie militara la Silistra si Rusciuk.

Din corespondenta Piei Bratianu cu fratele sau Ionel, aflat la Paris, aflam cum au fost inregistrate evenimentele de catre ilustrul lor tata: "Bulgarii, vecinii nostri, se tinura linistiti. Tulburarile se limitasera, dar din nenorocire se limitasera numai pina la fruntarie si intrigile, calomniile rusilor, urmau calea lor inauntru. Acel popor fara probitate sau mai bine necinstit, acel popor avid, intrigant etc., cumpara zilnic pe bulgarii cei mizerabili si astfel tara-i la peire. O revolutiune la Silistra!

Iata ceea ce ne preocupa la acest moment"61. Doua zile mai tirziu, sotia lui Ion C. Bratianu le scria fiilor sai, tot la Paris, punindu-i la curent cu mersul evenimentelor din tara vecina: "Dnul Moruzi a venit cu o depese, care ne-a tulburat. Se zice ca au intrat o multime de muscali, mai cu seama ofiteri prin Moldova, ca sa mearga in Bulgaria sa ia posesie dupa izbindele revolutiei ce au facut acolo zilele acestea. Cred ca se vor intoarce cum au venit, fiindca au mincat trinteala. Bulgarii au fost admirabili; au avut o purtare de eroi.

Noi credeam ca capii faceau tot si poporul nu exista, dar, din potriva, poporul a fost tot asa de brav. Ce vor rusii si unde vor sa ajunga dupa atitea umilinte ce au indurat? Nu mai stim. Pricina o cauta, vom vedea"62. Se punea problema mobilizarii armatei noastre si ruperii legaturilor logistice si de comunicatii rusesti facute prin teritoriul nostru spre Bulgaria. Activitatea informativa de depistare a agentilor taristi a fost intensificata.

Astfel, s-a descoperit ca agentii rusi se opreau in comunele invecinate Bucurestilor, unde fusese impamintenita o inseninata populatie bulgareasca (celebrii zarzavagii, iaurgii, carutasi cu lemne de foc), din rindul carora erau recrutati instigatorii pentru activitatile diversioniste de pe teritoriul Bulgariei. Linistea aparenta a lui Ion C. Bratianu, care ii facea pe adversarii sai sa minimalizeze pericolul de la frontierele noastre, ascundea de fapt derularea unui program metodic si in parte secret de inzestrare.

Armatei Romaniei, convenit cu regele Carol I, actiune care adusese Romania in situatia de a putea mobiliza rapid o armata de 300 000 de oameni bine inarmati si echipati. In gindirea strategica a lui Ion C. Bratianu, Bulgaria trebuia sa devina un teritoriu amic pe care Muntii Balcani, Dunarea si numeroasa populatie romaneasca de la sudul ei sa constituie o bariera protectoare pentru orice agresiune din sud.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.