Raraul - Geo Bogza

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.93

nivel: Liceu

O fantezie deosebita, asociata unui spirit de observatie ascutit, a facut ca scrierile sale sa ofere cititorului realitatea, dar descompusa si reorganizata dupa impulsuri proprii.
Reporterul respira aerul curat al muntilor, in preajma Bistritei aurii, se ineaca de colbul drumurilor de tara din Baragan, isi infige privirea in spatiul nesfarsit al peisajului romanesc. Rodul atator calatorii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raraul - Geo Bogza

O fantezie deosebita, asociata unui spirit de observatie ascutit, a facut ca scrierile sale sa ofere cititorului realitatea, dar descompusa si reorganizata dupa impulsuri proprii.
Reporterul respira aerul curat al muntilor, in preajma Bistritei aurii, se ineaca de colbul drumurilor de tara din Baragan, isi infige privirea in spatiul nesfarsit al peisajului romanesc. Rodul atator calatorii s a concretizat in volume cum ar fi: "Tara de piatra, "Privelisti si sentimente", "Portile maretiei".

Integrat in volumul "Privelisti si sentimente", reportajul "Raraul" ne ofera o imagine graitoare a Tarii de Sus, Bucovina.
G. Calinescu afirma ca reporterul intuieste nota dominanta a unui lucru, a unui peisaj si, apoi, prin apropiere si departare, scoate "clisee fantomatice aproape neverosimile".
Reportajul se deschide cu invitatia lui Geo Bogza de a urma un anume traseu pentru a gasi "tara de demult a bourilor". El se adreseaza cititorilor ca unor cunoscuti, in vorbire directa: "daca veti urca... veti baga de seama... veti lasa miazanoaptea... va veti afunda..."

Reporterul ii conduce intr un timp si un spatiu de legenda, in care istoria vorbeste prin munti, paduri, ape.
Metaforic, Tara de Sus e vazuta ca "patrie de demult a bourilor" (e, poate, locul unde a descalecat Dragos, voievodul pornit la vanatoare de bouri) si "lume de legende si miresme foarte tari ale trecutului".

Dar ea este si un tinut al zilelor noastre, caci "cat timp strabat Tara de Sus, pe valea cea larga a Moldovei, calatorii nu si iau ochii de la fereastra trenului". Lumea observata nu poate lasa, pe nimeni, indiferent. Tara a padurilor, Bucovina farmeca vazul, dar si auzul cand numele unor gari "adie familiar": Mestecanis, Molid, Frasin, Paltinoasa. Sunt nume provenite de la padurile de mesteacan, sau molid, sau frasin. Dar din ce grozava spaima a trecutului au putut iesi nume ca Pojorata, Parhauti, Strigoaia?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.