Rapsodia

1x punct

categorie: Muzica

nota: 9.75

nivel: Liceu

De-abia la inceputul secolului XIX se observa o preluare a acestui gen in muzica pentru pian la compozitorii Wenzel Robert von Gallenberg (1802) si Jan Vaclav Tomasek (1813). A doua etapa este marcata de contributia originala, in continut si forma, adusa de Franz Liszt, Cele 19 rapsodii, compuse intre anii 1847 si 1885, au constituit inceputul unei noi intelegeri a genului, fiind imitate si de alt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rapsodia

De-abia la inceputul secolului XIX se observa o preluare a acestui gen in muzica pentru pian la compozitorii Wenzel Robert von Gallenberg (1802) si Jan Vaclav Tomasek (1813). A doua etapa este marcata de contributia originala, in continut si forma, adusa de Franz Liszt, Cele 19 rapsodii, compuse intre anii 1847 si 1885, au constituit inceputul unei noi intelegeri a genului, fiind imitate si de alti compozitori.

Rapsodia, asa cum a conceput-o Franz Liszt, devine treptat un gen instrumental si simfonie foarte cultivat de compozitorii tuturor scolilor nationale.Putem distinge unele caracteristici ale genului. Baza tematica a rapsodiei izvoraste din folclor, irnbinand fie citate, fie melodii in spirit popular; temele nu sunt folosite in forma lor originala, ci de cele mai multe ori sunt prelucrate, dezvoltate, urmarindu-se realizarea unor contraste de expresie pe intreg parcursul.

De altfel, dramaturgia muzicala a unei rapsodii se intemeiaza tocmai pe organizarea judicioasa a acestor contraste. Nu de putine ori o tema mai reliefata capata un rol predominant, aparand pe parcurs in diferite ipostaze, sau constituind un element de intregire a formei prin revenirea la sfarsit cu sens de repriza. Forma unei rapsodii este libera, neexcluzandu-se posibilitatea ca anumite sectiuni (fragmente) sa se incadreze intr-una din formele de Iied.

Rapsodia este un gen destinat atat pianului, ca de exemplu cunoscuta Rapsodic ungara de Franz Liszt sau Rapsodia in sol minor op. 79 de Johannes Brahms, cat si unui instrument solist cu orchestra (indeplinind astfel si rolul unui concert instrumental), ca de exemplu: Rapsodia pentru

clarinet si orchestra (initial cu pian) de Claude Debussy, Tzigane, pentru vioara si orchestra, de Maurice Ravel, Rapsodia pe o tema de Paganini pentru pian si orchestra de Serghei Rahmaninov, Rapsodia pentru pian si orchestra de George Gershwin, Rapsodie pentru vioara si orchestra de Emanoil Elenescu etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.