Raporturile dintre notiuni

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Daca analizam doua notiuni cu continut diferit, constatam ca unele note sunt comune, iar altele sunt diferite (ex. concret: comparand notiunile "matematician" si "filozof", vom gasi note comune in continutul lor, in sensul ca atat "matematicianul" cat si "filozoful" sunt intelectuali care prin munca lor urmaresc cunoasterea realitatii, fiecare in domeniul sau. In acelasi timp, aceste doua notiuni [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raporturile dintre notiuni

Daca analizam doua notiuni cu continut diferit, constatam ca unele note sunt comune, iar altele sunt diferite (ex. concret: comparand notiunile "matematician" si "filozof", vom gasi note comune in continutul lor, in sensul ca atat "matematicianul" cat si "filozoful" sunt intelectuali care prin munca lor urmaresc cunoasterea realitatii, fiecare in domeniul sau. In acelasi timp, aceste doua notiuni au in continutul lor si note diferite. Pentru matematician preocuparile vizeaza domeniul numerelor, pentru filozof obiectul il constituie lumea ca lume etc. Comparand insa notiunile 'piatra" si "bunatate", nu vom gasi note comune in continutul lor si nici relatii intre ele.

Sunt, deci, notiuni comparabile (vezi matematician si filozof) si notiuni necomparabile (vezi piatra si bunatate).
Notiunile comparabile pot fi asezate in doua grupe:
A. grupa notiunilor concordante B. grupa notiunilor neconcordante, adica opuse. Doua notiuni cu continut diferit, dar ale caror sfere coincid total sau partial sunt in raport de concordanta. Notiunile al caror continut difera atat de mult incat sferele lor nu coincid in nici o privinta sunt in raport de neconcordanta, adica de opozitie Intre notiunile concordante, pot exista raporturi de: a. raporturi de identitate, b. raporturi de ordinare, c. raporturi de incrucisare.

a. Raportul de identitate - doua notiuni sunt in raport de identitate, adica sunt identice cand prin ambele se gandeste acelasi obiect, cand ambele au aceeasi sfera. Notiuni ca: anorganic sau mineral sau perpendicular pe, extremitatea unui cerc si tangenta la cerc sau Bucuresti si capitala Romaniei sunt identice in sensul ca sferele notiunilor din fiecare exemplu dat coincid in intregime, se refera la acelasi obiect.

Precizare: Spunem totusi ca notiunile identice difera oarecum prin continutul lor, diferenta de continut trebuie inteleasa in sensul ca fiecare obiect are un numar atat de mare de note incat poate fi gandit intr-un caz prin mijlocirea unui grup de note, iar in alt caz prin mijlocirea altui grup de note. Aceeasi notiune deci poate fi gandita printr-un grup sau altul de note esentiale, ambele grupuri insa trebuie sa se refere la acelasi obiect. Reprezentarea grafica a notiunilor se face in diferite moduri, spre pilda in cazul notiunilor identice, respectiv a raportului de identitate, in forma
A = id. B
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.