Raporturile Secretarului unitatii administrativ teritoriale cu Prefectul

7x puncte

categorie: Drept

nota: 0.00

nivel: Facultate

Referat despre Raporturile Secretarului unitatii administrativ teritoriale cu Prefectul
Subliniem, in primul rand, faptul ca, potrivit imbunatatirilor aduse Legii administratiei publice locale, secretarul nu mai este "secretarul consiliului local" (ca in reglementarea anterioara a legii) ci este secretarul comunei sau orasului, deci al unitatii administrativ-teritoriale. Schimbarea denumi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raporturile Secretarului unitatii administrativ teritoriale cu Prefectul

Referat despre Raporturile Secretarului unitatii administrativ teritoriale cu Prefectul
Subliniem, in primul rand, faptul ca, potrivit imbunatatirilor aduse Legii administratiei publice locale, secretarul nu mai este "secretarul consiliului local" (ca in reglementarea anterioara a legii) ci este secretarul comunei sau orasului, deci al unitatii administrativ-teritoriale. Schimbarea denumirii nu este pur formala, ea reprezinta implicit o recunoastere a semnificatiei acestei institutii la nivelul administratiei publice locale, si il plaseaza pe secretar la nivelul autoritatilor deliberative si executive, din punct de vedere ale rolului lor in unitatea administrativ teritoriala respectiva.

Asa cum primarul este al comunei, orasului sau municipiului, ori, dupa caz, al sectorului municipiului Bucuresti, consiliul local este al comunei, orasului sau municipiului, ori, dupa caz, al sectorului municipiului Bucuresti, consiliul judetean este al judetului si secretarul este al unitatii administrativ-teritoriale, ori, dupa caz, al sectorului municipiului Bucuresti, respectiv al comunei, orasului sau judetului.

In al doilea rand, secretarul este salarizat din bugetul local, nu din bugetul statului, dar in conditiile stabilite prin lege. Regasim aici o reglementare hibrida, in care pe de o parte, salarizarea secretarului, ca si a celorlalte categorii de personal din administratia publica locala se face de catre unitatea administrativ teritoriala, din bugetul local, iar pe de alta parte legiuitorul este acela care prestabileste conditiile in care se realizezaa acest lucru.

Aceasta prevedere, evident franeaza autonomia locala, despre care insasi Legea organica nr. 215/2001, republicata, prevede ca are caracter administrativ si financiar. O veritabila autonomie locala la nivelul unitatilor amdinistrativ teritoriale se va realiza numai atunci cand acestea vor acea dreptul sa stabileaca nu numai bugetul local, ci vor avea si plenitudinea de competenta in ceea ce priveste modul de a-l cheltui. Inclusiv in ceea ce priveste modul de salarizare a personalului din autoritatile administratiei publice locale si judetene.

Tinand seama de specificul si "specialitatea" acestei functii si de rolul pe care secretarul il are in cadrul comunei sau orasului si pe langa autoritatile administratiei publice care functioneaza la acest nivel - consiliu local si primar - legiuitorul a creat o norma imperativa ce impune ca persoana care va ocupa aceasta functie sa aiba studii superioare, dar nu orice studii superioare, ci numai juridice sau administrative. Prin alin. (1) al articolului 116 din Legea nr. 215/2001 republicata, se prevede ca perioada in care persoana cu studii superioare juridice ocupa functia de secretar al unitatii administrativ-teritoriale, precum si functii de conducere din aparatul propriu de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale/subdiviziuni administrativ -teritoriale constituie vechime in specialitate.
Ultima dispozitie a textului de lege amintit instituie o interdictie, in fapt o incompatibilitate intre functia de secretar si cea de membru al vreunui partid politic sau formatiuni politice, nerespectarea acesteia conducand la eliberarea sa din functie.

Intrucat in Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici este stipulat la art.78 alin.1 ca sanctiunea disciplinara prevazuta la art. 77 alin. (3) lit. a (mustrare scrisa) se poate aplica direct de catre persoana care are competenta legala de numire in functia publica, care este primarul, reiese ca acesta poate recurge la sanctionari disciplinare oricand. Este adevarat ca legiuitorul a avut in vedere posibilitatea nasterii unor abuzuri ale primarilor asupra secretarilor si a prevazut o exceptie de la lege in procesul cercetarii administrative si anume constituirea, la nivelul municipiului Bucuresti a unei comisii de disciplina pentru analizarea si propunerea modului de solutionare a sesizarii privitoare la faptele secretarilor unitatilor administrativ teritoriale sesizate ca abateri disciplinare. Comisia, constituita potrivit HG nr.1344/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina, prin ordin al prefectului este compusa din
a) subprefectul care are atributii in domeniul verificarii legalitatii;
b) secretarul judetului, respectiv secretarul municipiului Bucuresti;
c) un membru desemnat de majoritatea secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale din judetul respectiv.

Membrii supleanti pentru aceasta comisie sunt:
a) secretarul unitatii administrativ-teritoriale resedinta de judet, respectiv secretarul unui sector al municipiului Bucuresti;
b) un reprezentant al institutiei prefectului din judetul respectiv;
c) un membru desemnat de majoritatea secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale din judetul respectiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.