Raporturile Moldovei cu Ungaria si Polonia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.20

nivel: Facultate

Prima etapa a politicii externe moldovene are in vedere emanciparea de sub suzeranitatea Ungariei si Poloniei. Stefan reuseste sa sa il indeparteze pe Petru Aron din Moldova (care se refugiaza in Polonia si ii cedeaza lui Cazimir al IV-lea cetatea Hotin) si sa incheie un tratat, in 1459, la Overchelauti, prin care se restabileste pacea.

Domnul s-a obligat, pentru moment, sa accepte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raporturile Moldovei cu Ungaria si Polonia

Prima etapa a politicii externe moldovene are in vedere emanciparea de sub suzeranitatea Ungariei si Poloniei. Stefan reuseste sa sa il indeparteze pe Petru Aron din Moldova (care se refugiaza in Polonia si ii cedeaza lui Cazimir al IV-lea cetatea Hotin) si sa incheie un tratat, in 1459, la Overchelauti, prin care se restabileste pacea.

Domnul s-a obligat, pentru moment, sa accepte suzeranitatea polona. Prin aceasta intelegere, Moldova se apara de Ungaria si, in general, de politica lui Matei Corvin, care avea intentia de a perpetua controlul asupra Moldovei, prin azilul pe care i l-a acordat lui Petru Aron si prin stapanirea Chiliei. In anul 1462, Hotinul este retrocedat Moldovei. Stefan, in timpul evenimentelor din Tara Romaneasca, in 1462, ataca Chilia, pe care o cucereste abia trei ani mai tarziu, in 1465, eliminand, in acest mod, un reazem al dominatiei maghiare in Moldova.

Drept urmare, are loc campania lui Matei Corvin, din 1467, in Moldova si infrangerea sa, la Baia. Victoria lui Stefan a insemnat, de fapt esecul opozitiei boieresti, din interior, si emanciparea cu forta a armatelor de sub pretentiile de dominatie ale Ungariei. Stefan continua, dupa aceasta reusita, sa-si intareasca legaturile cu Polonia. Datorita unei politici intelepte, domnul asaza relatiile cu celelalte state pe o baza noua, asigurand Moldovei liberatatea actiunii.

In anul 1477, Stefan trimite o ambasada la Venetia si Roma, pentru a determina o reluare a ofensivei antiotomane, prin antrenarea unor puternice forte aliate. In acest timp, otomanii mncheie pace cu Venetia (1479) su cu Ungaria (1483), iar Polonia duce o politica de neutralitate. Vazandu-se singur in fata pericolului invaziei otomane in Moldova, Stefan cel Mare, in 1485, la Colomeea depune juramantul de omagiu regelui Poloniei, Cazimir al IV-lea. Dar, in loc de a-i da ajutor, acesta a incheiat pace in 1487 cu sultanul. Pentru a apara libertatea Moldovei, Stefan a fost nevoit sa plateasca tribut turcilor de 5 000 de ducati.

Astfel, Moldova, dupa ani de confruntari, isi reglementeaza raporturile cu Impreiul Otoman, pastrandu-si independenta fata de acesta. In aceste noi imprejurari, Stefan, vazand ineficienta aliantei cu Polonia, intareste alianta cu Ungaria (1489), fapt ce anula angajamentele de la Colomeea. El a obtinut cetatile Ciceu si Cetatea de Balta, in Transilvania, la care a adaugat altele noi.

In aceeasi vreme, s-a straduit sa stavileasca puterea statului polono-lituanian in Europa centrala si rasariteana. El lupta impotriva expansionismului polon la Marea Neagra cu regele Ioan Albert, care incearca o invazie in Moldova, in 1497. Infrangandu-i pe poloni, la Codrii Cosminului, Stefan cu Polonia, in iulie 1499, consemneaza independenta Moldovei, in urma tratatului de la Harlau, recunoscuta, deopotriva, si de regele Ungariei.

Domnia lui Stefan cel Mare, care lasase o tara consolidata politic, puternica in interior si respectata de puterile vecine, deschide o epoca in care urmasii sai cauta sa continue liniile politice ale secolului al XV-lea. Domniile lui Bogdan al III-lea (1504-1517) si Stefanita Voda (1517-1527), prelungesc linia politica antiotomana si antimaghiara a lui Stefan cel Mare.

Petru Rares (1527-1538; 1541-1546) se bazeaza pe fortele sociale opuse marii boierimi. El desfasoara o politica activa in Ungaria, sprijinandu-l pe Ferdinand de Habsburg, initial, apoi pe Ioan Zapolya. Incearca sa incheie o alianta si pace perpetua cu Polonia, dar, nu peste mult timp, ajunge in conflict cu acesta din cauza politicii de neutralitate fata de otomani.

In realitate, in perioada conflictului cu Imperiul Otoman, ramane fara ajutor din partea Poloniei si a Habsburgilor. Alti doi domnitori, Alexandru Lapusneanu si Despot Voda, se axeaza pe legaturile cu Polonia, dar mai mult pe dezvoltarea culturala si economica a Moldovei.

Ion Voda cel Viteaz (1572-1574) a fost cel mai de seama domnitor din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. El a dus o politica activa impotriva Imperiului Otoman, dar a avut legaturi in special cu Polonia. Dupa domnia lui Ion Voda cel Viteaz, Imperiul Otoman instaureaza un regim de dominatiei care limiteaza libertatea de miscare a Tarilor Romane, dar nu anuleaza autonomia tarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.