Raportul stat - intreprinzator

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.82

nivel: Facultate

Sub aspectul interventiei statului in economie, pe plan mondial exista mai multe tipuri de economie ce imbina, in mod diferit, rolul statului cu rolul intreprinzatorului particular: tarile anglo-saxone (anglo-americane) - SUA, Canada, Marea-Britanie - in predomina piata libera concurentiala, iar aproximativ 90% din forta de munca ocupata lucreaza in sectorul particular. Ponderea si rolul determina[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raportul stat - intreprinzator

Sub aspectul interventiei statului in economie, pe plan mondial exista mai multe tipuri de economie ce imbina, in mod diferit, rolul statului cu rolul intreprinzatorului particular: tarile anglo-saxone (anglo-americane) - SUA, Canada, Marea-Britanie - in predomina piata libera concurentiala, iar aproximativ 90% din forta de munca ocupata lucreaza in sectorul particular. Ponderea si rolul determinant in economie o detin marile companii, trusturi, carteluri, alaturi de comerciantii mici si mijlocii.

b. economiile mixte (vest-europene) - Franta si Italia - in care, alaturi de intreprinzatorii particulari statul intervine, avand rolul de indrumator (distribuitor) in diverse domenii. Astfel, alaturi de intreprinderile mici si mijlocii atent urmarite si protejate de stat, exista si mari intreprinderi, mari concerne, in diverse domenii de activitate. economia sociala de piata - menita sa imbine protectia sociala larga cu functia competitiei concurentiale (Germania, partial - Austria, Olanda).

In aceste tari, statul intervine activ, protejand interesele consumatorilor, ajutand intreprinderile mici si mijlocii, urmarind ca obiectiv strategic formarea, mentinerea si dezvoltarea clasei de mijloc care sa asigure armonizarea sociala a natiunii, clasa considerata "coloana vertebrala a natiunii" (in Germania).economiile tarilor nordice - Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda - aceste economii se caracterizeaza prin faptul ca, in cadrul lor, exista un sector de stat destul de puternic care coexista cu sectorul privat.

Statul protejeaza economia. De asemeni, el realizeaza o accentuata protectie sociala. economia de tip paternalist (japonez) - imbina elemente traditionale cu elemente de ordin national, iar economia este dominata de tendinta de a utiliza intensiv resursele umane, fara a se apela la credite externe, bazandu-se pe: creativitate, inventivitate, atasament fata de firma, crearea unui climat de munca familiar (seful firmei este "pater familias", firma este a doua familie); crearea unor conditii de munca asidua, cooperarea in cadrul grupului, respectul definit al individului pentru autoritate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.