Raportul populatie-baza de resurse in Europa de Est

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Exista cateva regiuni, la nivel global, care, chiar daca nu au avut conditii favorabile de dezvoltare (lipsa resurselor, climat auster, morfologie nefavorabila, prezenta arealelor cu grad ridicat de risc - vulcani, tsunami, cutremure, conflicte etc) au reusit totusi sa surmonteze aceste neajunsuri, plasandu-se astazi in fruntea ierarhiei mondiale in ceea ce priveste nivelul de trai si gradul de de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raportul populatie-baza de resurse in Europa de Est

Exista cateva regiuni, la nivel global, care, chiar daca nu au avut conditii favorabile de dezvoltare (lipsa resurselor, climat auster, morfologie nefavorabila, prezenta arealelor cu grad ridicat de risc - vulcani, tsunami, cutremure, conflicte etc) au reusit totusi sa surmonteze aceste neajunsuri, plasandu-se astazi in fruntea ierarhiei mondiale in ceea ce priveste nivelul de trai si gradul de dezvoltare economic. Este suficient sa amintim cazul Japoniei, Israelului, Europei de Nord.

La fel de adevarat este si faptul ca, unele regiuni, favorizate de catre premisele naturale, nu au reusit sa si le valorifice corespunzator, pierzand astfel competitia la nivel mondial, confruntandu-se in prezent cu probleme grave (pauperizarea populatiei, somaj, conflicte, populatie ridicata si lipsa suportului de sustinere etc). Printre aceste regiuni, se remarca, Europa de Est, o parte a continentului african, o parte a Asiei etc.

Europa Estica are o extensiune remarcabila, atat pe latitudine cat si pe longitudine, desfasurandu-se intre marile aferente Oceanului Arctic, la nord (Marea Alba, Marea Barents); Marea Neagra si Muntii Caucaz, la sud; Muntii Ural, la est si culoarul Nistru-Dvina de Vest, la vest. Suprafata sa depaseste 4 500 000 km2, detinand astfel aproape jumatate din extensiunea continentului, ceea ce o instaureaza, dimensional, ca o macroregiune tipica.

Peisajul regiunii este tributar fizionomic si structural reliefului jos de campie (Campia Europei de Est) si de podis cu altitudini reduse (Podisul Volano-Podolic, Smolensk, Valdai, Volgai) situate in partea vestica a regiunii. Catena muntoasa a Uralului, amplasata periferic, reprezinta o limita precisa in raport cu Asia si o fasie de convergenta regionala a fluxurilor economice.

Se poate desprinde o prima concluzie, conform careia regiunea mentionata este favorizata natural pentru a dezvolta un puternic sector agricol, din categoria celor extensive, in care cerealele sa detina un loc prioritar; posibilitatea mecanizarii este una exceptionala, ceea ce ar impune prezenta unui numar redus de persoane in sectorul economic mentionat. Deocamdata, asertiunea sus-mentionata nu se regaseste in realitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.