Raportul populatie-baza de resurse in Europa

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Europa Estica are o extensiune remarcabila, atat pe latitudine cat si pe longitudine, desfasurandu-se intre marile aferente Oceanului Arctic, la nord (Marea Alba, Marea Barents); Marea Neagra si Muntii Caucaz, la sud; Muntii Ural, la est si culoarul Nistru-Dvina de Vest, la vest. Suprafata sa depaseste 4 500 000 km2, detinand astfel aproape jumatate din extensiunea continentului, ceea ce o instaur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raportul populatie-baza de resurse in Europa

Europa Estica are o extensiune remarcabila, atat pe latitudine cat si pe longitudine, desfasurandu-se intre marile aferente Oceanului Arctic, la nord (Marea Alba, Marea Barents); Marea Neagra si Muntii Caucaz, la sud; Muntii Ural, la est si culoarul Nistru-Dvina de Vest, la vest. Suprafata sa depaseste 4 500 000 km2, detinand astfel aproape jumatate din extensiunea continentului, ceea ce o instaureaza, dimensional, ca o macroregiune tipica.Peisajul regiunii este tributar fizionomic si structural reliefului jos de campie (Campia Europei de Est) si de podis cu altitudini reduse (Podisul Volano-Podolic, Smolensk, Valdai, Volgai) situate in partea vestica a regiunii.

Catena muntoasa a Uralului, amplasata periferic, reprezinta o limita precisa in raport cu Asia si o fasie de convergenta regionala a fluxurilor economice.
Se poate desprinde o prima concluzie, conform careia regiunea mentionata este favorizata natural pentru a dezvolta un puternic sector agricol, din categoria celor extensive, in care cerealele sa detina un loc prioritar; posibilitatea mecanizarii este una exceptionala, ceea ce ar impune prezenta unui numar redus de persoane in sectorul economic mentionat. Deocamdata, asertiunea sus-mentionata nu se regaseste in realitate.

Impactul climei, al doilea element natural de importanta peisagistica, se impune prin continentalismul accentuat, datorat influentei anticiclonului siberian, precum si prin evidentierea tipurilor de clima pe directia nord-sud (rece, subpolar-pe litoralul arctic; temperat continental propriu-zis-in partea centrala si subtropical-in Peninsula Crimeea). Relieful jos permite propagarea facila, pe mari suprafete, a diverselor influente climatice. In partea sud-estica (arealul caspic), este localizat polul continental al ariditatii.

Asadar, conditiile climatice au un rol inhibator in dezvoltare, inducand procese accentuate de aridizare, salinizare a solurilor, geruri mari iarna, lipsa accentuata a precipitatiilor, care ar trebui suplinite, pentru o buna dezvoltare agricola, cu un aport masiv de apa, din rauri (irigatii).Hidrografia se detaseaza prin organizarea pronuntata a retelelor de drenaj: Volga, Nistru, Nipru, Don, Peciora, Dvina, Mezen si prin descarcarea lor divergenta catre nord (Marea Barents), nord-vest (Marea Baltica), respectiv catre sud, in Marea Caspica si Marea Neagra. Acestor cursuri de apa mari (Volga, cel mai lung fluviu european) li se adauga si o serie de lacuri tectono-glaciare (complexul Ladoga si Onega).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.