Raportul femei - barbati pe piata muncii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.55

nivel: Liceu

In conditiile existentei unei legislatii care impiedica discriminarea sexuala aceasta se manifesta totusi avand de multe ori origini economice. In Romania femeile reprezinta 51,6% din populatia tarii. Dupa anul 1990 pe piata fortei de munca din Romania a aparut o noua problema: somajul. Inainte de aceasta data, in timpul regimului comunist, nici nu se punea problema ca cineva sa nu aiba loc de mun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raportul femei - barbati pe piata muncii

In conditiile existentei unei legislatii care impiedica discriminarea sexuala aceasta se manifesta totusi avand de multe ori origini economice. In Romania femeile reprezinta 51,6% din populatia tarii. Dupa anul 1990 pe piata fortei de munca din Romania a aparut o noua problema: somajul. Inainte de aceasta data, in timpul regimului comunist, nici nu se punea problema ca cineva sa nu aiba loc de munca. Ei bine aceasta problema a aparut si chiar s-a dovedit a fi una destul de serioasa dupa caderea comunismului.

Pierderea locului de munca este o problema in special pentru femeile de peste 40 de ani, pentru femeile cu studii superioare si pentru mamele singure. De asemenea somajul pe termen lung afecteaza mai degraba femeile decat barbatii deoarece acestia isi pot gasi mai usor slujbe care solicita forta fizica. Inainte de Al Doilea Razboi Mondial femeile erau educate sa fie inaine de toate mame si sotii. Aceasta mentalitate nu a disparut ci doar s-a atenuat. Se merge in continuare pe ideea ca femeia trebuie sa aiba o slujba usoara chiar cu un venit mai mic pentru a se putea dedica mai mult familiei, iar barbatului ii revine obligatia de a intretine familia, se presupune ca munca lui trebuie sa fie mai grea si mai bine platita.

Lucrarea de fata nu se va axa insa pe masurarea atitudinilor si perceptiei oamenilor fata de pozitia si sansele femieilor pe piata muncii ci va incerca sa surprinda care este starea de facto. Ceea ce sa cerceteaza este daca femeile ocupa acelasi loc pe piata muncii, au aceleasi pozitii ca si barbatii, daca sunt integrate pe piata muncii proportional cu numarul lor si cu numarul barbatilor, daca populatia somera este predominant feminina sau nu, daca au un venit egal cu al barbatilor, in conditiile unei educatii de acelasi nive. Se va incerca a se observa daca din aceste puncte de vedere exista diferente intre cele doua sexe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.