Raportul ereditate-mediu in conditionarea dezvoltarii psihice

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

1. Conceptul de dezvoltare psihica
Dezvoltarea psihica este "o veriga in lantul transformarilor care se petrec in Univers, o veriga cu o pozitie aparte, care uneste naturalul si socialul intr-o sinteza indisolubila si originala" (P. Golu, 1985, p.80).Dezvoltarea psihica reprezinta o devenire complexa ce nu se poate realiza decat prin interactiune cu celelalte doua planuri ale dezvoltarii fi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raportul ereditate-mediu in conditionarea dezvoltarii psihice

1. Conceptul de dezvoltare psihica
Dezvoltarea psihica este "o veriga in lantul transformarilor care se petrec in Univers, o veriga cu o pozitie aparte, care uneste naturalul si socialul intr-o sinteza indisolubila si originala" (P. Golu, 1985, p.80).Dezvoltarea psihica reprezinta o devenire complexa ce nu se poate realiza decat prin interactiune cu celelalte doua planuri ale dezvoltarii fiintei umane, planul biologic si social. Asadar, este vorba despre o dezvoltare la nivel biopsihosocial.

Ea are un curs spiralat, care presupune ascensiune dar si momente de revenire, de repetare, insa pe o noua baza a proceselor si structurilor psihice, este intotdeauna concreta si personala, este guvernata de legi generale, dar difera de la individ la individ, deoarece fiecare fiinta umana dispune de un echipament ereditar propriu, dupa nastere fiecare traverseaza medii diferite cu influente variate.

Alta caracteristica a dezvoltarii psihice este sistemicitatea, adica faptul ca aparitia oricarei insusiri sau substructuri psihice modifica vechea organizare. Este reprezentata de stadialitate. Nu reprezinta o trecere insesizabila de la ceva la altceva, ci o unitate a continuturilor si discontinuitatilor, ceva conservandu-se dar altceva schimbandu-se, iar acest altceva este continutul unui nou stadiu psihic. Este rezultatul interactiunii factorilor externi si interni.

Dezvoltarea psihica este definita ca "miscarea dialectica de formare, la copil, a noi seturi de procese, insusiri si dimensiuni psihice - si de restructurare continua a lor - miscare ce: a) se sprijina pe terenul ereditatii; b) isi extrage continuturile din datele furnizate de mediul sociocultural; c) este ghidata de educatie; d) se desfasoara in contextul propriei activitati (de invatare) a copilului, fiind impulsionata de motivatie "(P.Golu, 1985, p.107).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.