Raportul dintre invatare si dezvoltare la copiii cu dezabilitati

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.82

nivel: Facultate

DEF (P.Golu): Invatarea este acel proces evolutiv de esenta informativ-formativa constand in dobandirea (receptionarea, stocarea, valorizarea interna) de catre fiinta vie intr-o maniera activa, explorativa a experientei de viata si pe aceasta baza, in modificarea selectiva si sistematica, a conduitei in ameliorarea si perfectionarea ei controlata si continua, sub influenta actiunilor variate ale m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raportul dintre invatare si dezvoltare la copiii cu dezabilitati

DEF (P.Golu): Invatarea este acel proces evolutiv de esenta informativ-formativa constand in dobandirea (receptionarea, stocarea, valorizarea interna) de catre fiinta vie intr-o maniera activa, explorativa a experientei de viata si pe aceasta baza, in modificarea selectiva si sistematica, a conduitei in ameliorarea si perfectionarea ei controlata si continua, sub influenta actiunilor variate ale mediului ambiant.

Invatarea scolara este forma tipica, specifica in care se desfasoara invatarea la om, fiind, in acelasi timp, nivelul cel mai complet si cel mai inalt al acestui proces, deoarece in acest caz invatarea nu decurge pur si simplu de la sine, ci este conceputa, anticipata si proiectata sa decurga ca activitate dominanta. Acest mod de a intelege invatarea scolara are aspecte nepotrivite: ascunde un conflict intre invatarea informala si invatarea scolara, care este conceputa ca forma dominanta, anticipata, netinand cont de preferinta naturala a copilului (matematica, zoologie etc.).

Personalitatea matura este una echilibrata, cu responsabilitati. De aceea, invatarea scolara implica si aspecte psihologice cu "bataie lunga", pentru formarea personalitatii mature. Invatarea scolara nu se rezuma numai la cateva aspecte interesante pentru copil. Aceasta este un demers rational, si de aceea apare un conflict intre motivatia copilului si interesul societatii (invata ce are nevoie societatea).
INVATAREA - extrinseca. Cand zona proximei dezvoltari este larga, desfasurarea este buna. Cand ea este comprimata, dezvoltarea o poate lua pe cai aberante.

La copilul normal nu este vizibila heterocronia. Dar la copilul cu deficiente, decalajul nu se reduce in timp, ci se mareste.
Scoala valorifica de obicei domeniul cognitiv excesiv (informatiile sunt expuse oral, fara a se arata concret mecanismele, legile). Astfel, aspectul cognitiv este suprasolicitat. Daca capacitatea intelectului este supraestimata, marim decalajul deficientului. Deficientul poate avea un intelect de 8 ani si o afectivitate de 6 ani (imaturitate afectiva) - in acest caz se recurge deseori la violenta, disciplinare fortata, ignorandu-se raportul dintre invatare si dezvoltare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.