Raportul dintre etic si estetic in opera lui Ioan Slavici

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Liceu

. De aici caracterul eticist al scrierilor sale, exprimat prin tendinta oamenilor de a formula judecati asupra oamenilor si faptelor. Arta trebuie sa fie morala si sa se inspire din adevarurile vietii. Morala e, insa, rezultatul gandirii unui popor si Slavici crede ca "poporul roman gandeste frumos si gandirea frumoasa apare intr-o forma frumoasa". Deci frumosul din plan estetic corespunde binelui[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raportul dintre etic si estetic in opera lui Ioan Slavici

. De aici caracterul eticist al scrierilor sale, exprimat prin tendinta oamenilor de a formula judecati asupra oamenilor si faptelor. Arta trebuie sa fie morala si sa se inspire din adevarurile vietii. Morala e, insa, rezultatul gandirii unui popor si Slavici crede ca "poporul roman gandeste frumos si gandirea frumoasa apare intr-o forma frumoasa". Deci frumosul din plan estetic corespunde binelui din plan moral, iar uratul corespunde raului. Asadar, frumosul e rezultatul binelui, iar binele e fondul frumosului.

In acest sens se poate afirma ca esteticul nu e neaparat subordonat eticului, dar e incorporat de acesta. Ioan Slavici traieste si scrie intr-o epoca in care "criteriul de apreciere al valorilor era sacul cu bani, relatiile capitaliste de productie incepusera sa afecteze morala traditionalista, legile omeniei romanesti si sa perverteasca oamenii simpli care traisera cinstit dupa legile pamantului " [1].

Prin grava privire moralizatoare aruncata asupra lumii, Ioan Slavici intregeste peisajul literaturii romane din a doua jumatate a secolului XIX, aducand in creatia sa, pe langa o conceptie etica sanatoasa, imaginea veridica, plina de dramatism a satului transilvanean in momentul patrunderii relatiilor de productie captaliste peste vechile sale randuieli patriarhale. Urmareste cu finete in planul analizei psihologice destramarea relatiilor idilice, patriarhale si dezlantuirea salbatica a patimilor sub influenta banilor, care incep sa aiba puteri nelimitate in cadrul noilor relatii sociale.

In functie de noua valoare se vor face acum clasificarile si ierarhizarile.Toate mutatiile trebuie, insa, sa se infaptuiasca in timp si fara lezarea randuielii morale care se concretizeaza in reguli de convietuire stabilite prin obiceiuri si conventii morale. Aceste reguli isi au originea atat in buna randuiala, cat si in forta si se schimba dupa imprejurari. Respectarea regulilor de convietuire reprezinta o datorie a fiecarui om : datoria de a se supune obiceiurilor. Prin supunere fata de obiceiuri si legi se asigura pasnica vietuire intre oameni, caci la Slavici convietuirea sociala e una morala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.