Raportul de tara al Romaniei in domeniul turismului

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.75

nivel: Facultate

Referat despre Raportul de tara al Romaniei in domeniul turismului
Având o experiență de 15 ani și fonduri de aproximativ 5.000.000 $ atrase din sectorul privat, WTTC - prin reprezentanții săi la acest eveniment, Jean-Claude Baumgarten, președinte și Richard Miller, vice-președinte executiv al departamentului Cercetare și Economie - a prezentat în acest raport proiecțiile economice de dezvo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raportul de tara al Romaniei in domeniul turismului

Referat despre Raportul de tara al Romaniei in domeniul turismului
Având o experiență de 15 ani și fonduri de aproximativ 5.000.000 $ atrase din sectorul privat, WTTC - prin reprezentanții săi la acest eveniment, Jean-Claude Baumgarten, președinte și Richard Miller, vice-președinte executiv al departamentului Cercetare și Economie - a prezentat în acest raport proiecțiile economice de dezvoltare ale turismului românesc și o serie de recomandări care au ca scop atât eficientizarea potențialului pe care turismul îl are în cadrul economiei cât și evidențierea rolului pe care acest domeniu îl poate juca în dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă.

Prezentarea rezultatelor acestui raport are două ținte, a precizat președintele ANT: conștientizarea politicului pe de o parte, și a lumii de bussines din turism, pe de altă parte, polarizarea acestor două forțe având un impact vizibil asupra imaginii României la capitolul turism. O altă aplicabilitate este folosirea ca parametru pentru interesul potențialilor investitori și dezvoltarea pe orizontală a companiilor internaționale.

Principalele puncte analizate în cercetarea WTTC privind călătoriile și turismul din România, în 2006

Cererea totală – Călătoriile și Turismul
Se așteaptă ca în România turismul și călătoriile să genereze o activitate totală de 24,6 mld. RON, în 2006 și să crească până la 86,3 mld RON ăn 2016. Cererea totală se preconizează să crească cu 9,2% în 2006 și în medie cu 7,9% pe an în termeni reali între 2007 și 2016. În 2006 cererea totală reprezintă 0,1% din piața internațională. În anuk 2005 WTTC a plasat România pe locul 4 în lume ca ritm de creștere a cererii în turism.

PIB – contribuția Călătoriilor și Turismului la PIB-ul economiei românești
Se preconizează o contribuție directă de 1,9% a Idustriei din domeniul Călătoriilor și Turismului la produsul intern brut (PIB) în 2006 (6,2 mld. RON) și o creștere nominală de aproximativ 20,7 mld RON, până în 2016. Creșterea contribuțiilor din Călătorii și Turism ar trebui să ajungă de la 4,8% (15,5 mld. RON) la 5,8% (48,4 mld. RON) în aceeași perioadă. Contribuția directă și indirectă a turismului în PIB se estimează la 4,8%.

Forța de muncă – numărul locurilor de muncă generat de industria Călătoriilor și Turismului
Se estimează că în 2006 vor exista 485 de mii locuri de muncă (direct și indirect) în domeniul Călătoriilor și Turismului și al activităților conexe, adică 5,8% din totalul locurilor de muncă. Până în 2016 ar trebui să ajungă la 570 de mii locuri de muncă, adică 6,9% din total. 265 de mii locuri de muncă(direct), eclusiv din industria Călătoriilor și Turismului, reprezintă 3,1% din totalul angajărilor în 2006 și se preconizează o creștere de până la 315 mii de locuri de muncă, adică 3,8% până în 2016.

Incoming – contribuția financiară a turiștilor străini la economia românească
Călătoriile și Turismul în România vor reprezenta 5,2% din totalul exporturilor (6,4mld. RON) în 2006, în creștere în termeni nominali pînă la 28,8 mld. RON în 2016.

Călătoriile și Turismul individuale – suma cheltuită de rezidenți
Călătoriile și Turismul individuale sunt estimate la 10,4 mld. RON sau 3,9% din totalul cheltuielilor anuale a unei persoane în 2006. Până în 2016 acestea ar trebui să atingă 35,9 RON sau 5,2% din totalul cheltuielilor. Călătoriile de afaceri în România sunt estimate la 1,5 mld RON în 2006. Până în 2016 acestea ar trebui să ajungă la 4,1 mld. RON.

Investiții de capital – efectuate de sectoarele public și privat în Călătorii și Turism
Investițiile de capital în Călătoriile și Turismuldin România sunt estimate la 5,3 mld. RON sau 7,2% din totalul investițiilor în 2006. Până în 2016 acestea ar trebui să ajungă la 15,8 mld. RON, adică 7,5% din total.

Cheltuieli guvernamentale
Cheltuielile guvernamentale din domeniul Călătoriilor și Turismului, pentru anul 2006 se așteaptă să atingă cifra de 0,9 mld. RON sau 4,3% din total. Pentru anul 2016 cheltuielile se preconizează să ajungă la cifra de 1,8 mld. RON sau 4,5% din total.

Pe lângă acest pas semnificativ, dobândirea implicării WTTC într-un proiect de cercetare a privind turismul în România, ANT a mai înregistrat succese la fel de importante, a spus președintele acesteia, prin suplimentarea bugetului de stat de la 80 de milioane de euro la 325 de milioane în acest an, pentru prima dată după 1989, prin atragerea de fonduri ca urmare a impicării în cinci proiecte pentru investiție turistică, urmând ca în perioada 2007-2013 să atragă 3 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru proiecte privind dezvoltarea regională și competivitatea.

Aceste rezultate se datorează valorficării colaborării între sectoarele public și privat. Interesul Romîniei trebuie să vizeze atragerea de alianțe internaționale (prin francize, management). De asemeni trebuie să ne concentrăm prin realizarea de proiecte asupra promovării turismului intern, menținerea turiștilor și contribuția financiară a turiștilor străini la economia românească.

Dintre recomandările propuse de către președintele WTTC, domnul Jean-Claude Baumgarten, privind Turismul în România s-au remarcat:

- O viziune nouă, mai deschisă, privind parteneriatul dintre sectoarele public-privat
- Ridicarea gradului de conștientizare prin stimularea antreprenoriatului în domeniul Călătoriilor și Turismului (statistic, 80% din veniturile din acest domeniu sunt generate de intreprinderile mici și mijlocii)
- Măsurarea industriei – analiza a ceea ce s-a întîmplat în anul precedent și previziunea pentru anul următor
- Planificarea turismului – presupune elaborarea în profunzime a unui plan cu principalele strategii de urmat în prezent și viitor
- Consolidarea infrastructurii – a rețelei de drumuri, ca principală cale. Mai mult, trecerea de la o singură cale intens utilizată (Marea Neagră) la promovarea sit-urilor cu potențial turistic (Orașe, sate, regiuni)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.