Raport de tara Vietnam

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Rata fertilitatii se mentine la cote ridicate 19.58 /1000 , Vietnamul se confrunta cu o crestere fara precedent a populatiei tinere. La aceasta contribuie in primul rand cresterea economica sustinuta din ultimii ani, programele educationale si sanitare introduse de guvern. Comparativ rata mortalitatii 6.56/1,000 precum si rata mortalitatii infantile 26/1000 e in continua scadere datorita nivelu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raport de tara Vietnam

Rata fertilitatii se mentine la cote ridicate 19.58 /1000 , Vietnamul se confrunta cu o crestere fara precedent a populatiei tinere. La aceasta contribuie in primul rand cresterea economica sustinuta din ultimii ani, programele educationale si sanitare introduse de guvern. Comparativ rata mortalitatii 6.56/1,000 precum si rata mortalitatii infantile 26/1000 e in continua scadere datorita nivelului de trai mai bun determinat in urma dezvoltarii economice, a conditiilor decente din sistemul de sanatate si amplelor programe introduse de stat.

Speranta de viata se mentine la 66.7 ani barbati si 71.4 ani femei.
In graficul anexat (Graficul 1) am prezentat analiza populatiei pe sexe. Pe baza recensamintelor efectuate s-a stabilit ca la nivelul tarii se nasc mai multe femei decat barbati. Astfel la nivelul anului 2000 (luat ca an de referinta) populatia feminina numara 40 milioane iar cea masculina 38,5 milioane. Aceeasi tendinta se mentine si in anul 2004, pe viitor ecartul dintre cele doua sexe tinzand sa se echilibreze (femei 42 milioane iar barbatii 40,2 milioane).

Vietnamul se straduieste sa echilibreze balanta dintre cele doua sexe contribuind la emanciparea femeii. Indicatorii de sanatate si educatie arata ca exista diferente marcante intre femei si barbati mai ales pe piata fortei de munca. De asemenea diferentele se resimt si in ceea ce priveste obtinerea de credit si pamant, timpul lucrat, reprezentarea politica si participarea in luarea deciziilor. Spre exemplu, 90% din barbatii adulti sunt scolarizati in timp ce doar 79% dintre femei beneficiaza de acest privilegiu. Femeile sunt slab reprezentate si in procesul electoral iar in biroul politic nu exista.

Agricultura fiind unul din sectoarele predominante in economia Vietnamului, se poate observa in Graficul 2 o impartire inegala a populatiei pe urban - rural. Astfel, luand ca referinta anul 2000 se observa ca populatia urbana reprezenta circa 26% din totalul populatiei iar cea rurala 74%. Pentru 2004 se observa mentinerea decalajului dintre cele doua medii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.