Raport de tara - Turcia

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Tinuturile Anatoliei au fost martorele multor civilizatii, ale caror urme se afla peste tot, inca de la inceputurile omenirii. Primele constatari ale vietii omenesti dateaza inca din Paleolitic, cu aproximativ 500.000 de ani in urma, descoperirile fiind facute de catre arheologi in Antalya. Intre anii 8000 - 5000 i.Ch au aparut primele comunitati. Urmeaza epoca de bronz, intre anii 2500 - 2000 i.C[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raport de tara - Turcia

Tinuturile Anatoliei au fost martorele multor civilizatii, ale caror urme se afla peste tot, inca de la inceputurile omenirii. Primele constatari ale vietii omenesti dateaza inca din Paleolitic, cu aproximativ 500.000 de ani in urma, descoperirile fiind facute de catre arheologi in Antalya. Intre anii 8000 - 5000 i.Ch au aparut primele comunitati. Urmeaza epoca de bronz, intre anii 2500 - 2000 i.Ch, in care s-a dezvoltat cultura hatti, apoi hititii, intre anii 1800 - 1200 i.Ch. In decursul acestor doua perioade Anatolia a fost martora a unor sisteme sociale mai evoluate si a constructiei de mari monumente.

Cateva secole mai tarziu, in jurul anului 800 i.Ch, s-au infiintat imperiile Carian, Lician, Lidian si Frigian, dar si coloniile grecesti. Urmele culturale ale acestei perioade se mai gasesc inca de-a lungul intregii coaste a Marii Egee. In sec. 3 i.Ch grecii au cucerit statele persiene fondate in sec. 6 i.Ch si Imperiul Elen a pus stapanire pe teritoriu. Din acea perioada au ramas ziduri ale oraselor, gimnazii, teatre si arene. In anul 230 i.Ch romanii au trecut Marea Egee, indreptandu-se spre Anatolia si, de atunci incolo, acestia au influentat stilul de viata anatolian.

In aceasta perioada, in Turcia au avut loc multe schimbari, regiunea Cappadocchia purtand pana in zilele noastre amprenta Romei. Dupa aparitia crestinismului, Imperiul Roman a fost impartit in doua: cel de Apus s-a destramat in cele din urma, iar cel de Rasarit a devenit Imperiul Bizantin, cu capitala la Constantinopole (Istanbul), oras cucerit in anul 1204 de invazia latina. In acest timp, islamismul a fost adus in Anatolia odata cu invazia arabilor din anul 654. Ei si-au transmis credinta turcilor selgiuc, care au ocupat majoritatea teritoriului iar Konya a devenit in aceasta perioada capitala selgiuc-ilor.

Dupa anul 1243, Anatolia a fost invadata de mongoli si, curand dupa aceea, turcii otomani au fondat Imperiul Otoman (1299). Odata cu cucerirea Constantinopolelui in 1453, Imperiul Otoman si-a largit granitele in Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Pana la caderea sa oficiala din 1918, acest imperiu a fost martorul multor perioade de expansiune, micsorare si inflorire, lasandu-si peste tot mostenirea si comorile. In anul 1923, Mustafa Kemal Ataturk, eroul national al Turciei a fondat Turcia republicana. Dupa ce a fost martora unei atat de vaste parade a civilizatiilor pe pamantul sau, Turcia de astazi este o tara moderna, deschisa integrarii in plan mondial. Sub presedintia generalului Evren, tara a devenit preponderent democratica, viitorul sau economic fiind conectat la Comunitatea Europeana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.