Raport de cercetare

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Ca rezultat al proiectului se doreste acoperirea unui vid in literatura economica din Romania prin editarea unui ghid al strategiilor si tehnicilor de acoperire a riscurilor comerciale si financiare, adaptat la realitatile Romaniei, care sa prezinte teoretic si practic (prin studii de caz) comportamentul firmelor nationale, sa prezinte situatii de cea mai buna practica a firmelor straine, si care[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Raport de cercetare

Ca rezultat al proiectului se doreste acoperirea unui vid in literatura economica din Romania prin editarea unui ghid al strategiilor si tehnicilor de acoperire a riscurilor comerciale si financiare, adaptat la realitatile Romaniei, care sa prezinte teoretic si practic (prin studii de caz) comportamentul firmelor nationale, sa prezinte situatii de cea mai buna practica a firmelor straine, si care sa ofere informatii investitorilor atat romani cat si straini cu privire la riscurile si posibilitatile de acoperire existente pe piata romaneasca.
Premisa teoretica a proiectului este teza ca, in contextul globalizarii - proces definitoriu al inceputului de mileniu III, riscul capata o insemnatate cruciala pentru toate domeniile vietii economico-sociale si, inainte de toate, pentru lumea afacerilor.

Intr-adevar se constata tot mai mult, in ziua de azi, ca decizia si actiunile guvernamentale corporatiste, ori chiar viata curenta a omului se inscriu intr-un univers caracterizat prin probabilitate si incertitudine, si nu intr-unul determinist. A invata sa traim intr-o lume a riscului reprezinta un comandament major pentru cetateni, manageri si oameni politici.

Economia romaneasca se defineste in perioada actuala prin concurenta a trei procese majore ale contemporaneitatii : tranzitia de la economia de comanda la economia de piata (Romania este o economie de tranzitie); extinderea structurii integrationiste europene (Romania este o tara in curs de aderare la UE); globalizarea (Romania este o tara aflata pe liniile de forta ale dezvoltarii la nivel global).

Aceasta situare a tarii noaste implica existenta unui complex de riscuri - generale si specifice - in mediul autohton de afaceri, iar cunoasterea acestora si raportarea profesionista la risc constituie una din conditiile de baza ale succesului in afaceri. Pe de alta parte, tocmai factorii determinanti ai economiei romanesti - tranzitie, integrare, globalizare - ofera oportunitati importante de profit, de crestere a performantei.

Perceptia riscului este "veche de cand lumea", termenul respectiv putand fi intalnit cu acceptiuni adeseori diferite, in surse mitologice sau paremiologice , in literatura sau drept, in lucrari tehnice sau economice. Abordarea stiintifica a riscului se realizeaza insa treptat si se profileaza pe diferite forme de manifestare ale acestuia. Astfel, riscul contractual este tratat inca in dreptul roman, dar o teorie comprehensiva a obligatiilor juridice se dezvolta abia in secolul XIX.

Consacrarea conceptului de risc are loc o data cu aparitia teoriei probabilitatilor, in secolul XVII, si perspectiva matematica tinde sa domine de atunci orice studiu privind riscul. In analiza economica importanta riscului si incertitudinii incepe sa fie recunoscuta abia in primele decenii ale secolului XX (de notat, contributia majora a lui Frank H. Knight prin tratatul Risc, Incertitudine, Profit, din 1921).

Riscurile conjuncturale legate de afaceri - comerciale si financiare - desi cunoscute si analizate inca de la inceputurile capitalismului, sunt aduse puternic in actualitate de crizele globale din a doua jumatate a secolului trecut (criza petrolului din anii 70 si 80, crahul bursier din 2000). Riscurile geopolitice si strategice revin in actualitate in anii i
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.