Rama - indicator biologic al calitatii solului

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.52

nivel: Liceu

Referat despre Rama - indicator biologic al calitatii solului
- in cursul hranirii ele degradeaza, amesteca si combina substantele humice cu componentele anorganice din sol si contribuie astfel la marirea capacitatii de adsorbtie a solului, atat de importanta pentru plantele superioare, prin cresterea asa-numitelor complexe argilo-humice;
- sunt o componenta importanta a lanturilor t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rama - indicator biologic al calitatii solului

Referat despre Rama - indicator biologic al calitatii solului
- in cursul hranirii ele degradeaza, amesteca si combina substantele humice cu componentele anorganice din sol si contribuie astfel la marirea capacitatii de adsorbtie a solului, atat de importanta pentru plantele superioare, prin cresterea asa-numitelor complexe argilo-humice;
- sunt o componenta importanta a lanturilor trofice din sol;
- animalele moarte imbogatesc solul cu compusi valorosi, mai ales cu proteine bogate in azot si prin aceasta activitate ele favorizeaza activitatea biologica si deci, fertilitatea solului;

Influenta activitatii ramelor asupra particularitatilor solului este imensa, deoarece ele sunt un bun indicator al fertilitatii lui. In solurile valorificate cantitatea ramelor este foarte redusa si acest fapt prezinta o consecinta si totodata, un indicator nu numai al dehumificarii, dar si al poluarii solurilor. Numarul ramelor variaza de la cateva sute la cateva milioane /ha, biomasa lor atingand valori de 90- 100 kg/ha. Ele transforma, amesteca si afaneaza solul, coborandu-se frecvent pana la 2m adancime, uneori pana la panza freatica. Ramele transforma anual pana la 30 kg de sol. In decurs de 2-3 decenii intregul strat de sol este trecut prin intestinele ramelor, unde se amesteca cu resturi vegetale si animale, cu gunoi de grajd, formand agregate argilo-humice, de mare valoare agricola.

Prezenta ramelor in sol este un criteriu al sanatatii si fertilitatii solului. Cu cat sunt mai numeroase ramele, cu atat solul poate fi considerat mai fertil. O populatie de 100 ex./mp si masa de 50g/mp pot efectua timp de 210 zile in perioada de vara aprox. 1000m galerii, asigurandu-i solului porozitate, aeratie. Aprox. pe parcursul acestei perioade 100ex./mp transforma in coprolite (excremente pietrificate continand fosfat natural de calciu, folosit ca ingrasamant in agricultura) 10,5 kg./mp , iar la ha 105t/ha substante organice humice.

Activitatea ramelor nu poate fi substituita cu lucrarile mecanice de pregatire a solului, dupa cum si continutul substantelor chimice nu pot fi egalate cu cele al coprolitelor. Astfel, reiese ca orice activitate a omului legata de lucrarea solului cu plugul provoaca daune fertilitatii, iar fertilizanti chimici accelereaza distrugerea si epuizarea solului.

Pe parcursul a mai multor ani, in epoca industrializarii si poluarii chimice a solului cel mai mult au avut de suferit biota solului, in particular ramele fiind afectate de ploile acide, de pesticide, de fertilizantii chimici. In modul acesta, solul a pierdut si din fertilitate.

In timpul de fata, savantii considera ca solutia echitabila in restabilirea fertilitatii solului si a substantei organice pot fi considerate ramele. Restabilirea activitatii lor si a mezofaunei in general, prezinta una din sarcinile agriculturii ecologice contemporane.

In final, iata si cateva sfaturi practice:
Ramele de gradina… arata urat si se mai si spune ca dauneaza plantelor. Ce-i drept, nu arata intocmai ca niste fluturasi gratiosi, dar cu siguranta ar trebui sa va bucurati cand le zariti in gradina, pentru ca ele sunt un semn ca pamantul este bogat in substante nutritive.

Care credeti ca este cel mai usor mod de a spune daca pamantul din gradina este sanatos? Luati o lopata si intoarceti o brazda de pamant. Daca dedesupt numarati 3-4 rame de pamant care se zbat si cauta sa se ascunda, atunci puteti sta linistit- pamantul este bogat si productiv.

Cu cat aveti mai multe rame in gradina, cu atat este mai bine, pentru ca acestea au un rol foarte important in mentinerea fertilitatii, drenajului si texturii pamantului. Daca ramele nu se simt ca acasa in gradina dvs., atunci inseamna ca a venit timpul sa luati cateva masuri ptr a rezolva problema.

Ramele imbunatatesc calitatea solului si maresc capacitatea de dezvoltare a plantelor, transformand materiile organice precum compostul, frunzele uscate si balegarul putrezit in humus si resturi de la rame. Aceste doua elemente, combinate , reprezinta o adevarata “mana cereasca” ptr gradinarii care doresc sa aiba un sol excelent.

Nu aduceti rame din alte parti ptr a va “ popula” gradina. Metoda nu va functiona. Mai bine adaugati pe pamant materii organice care vor atrage ele insele ramele. Puneti frunze taiate si compost pe pamant primavara si toamna si apoi asteptati noii musafiri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.