Rahitism si osteomalacie

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Daca rahitismul ramane netratat, cresterea cartilajelor de conjugare este incetinita, iar lungimea finala a oaselor lungi poate diminua.Nu s-a stabilit daca tamina D, printr-unul din meolitii sai, exercita un efect direct important asupra mineralizarii atata timp cat exista cantitati suficiente de ioni minerali. Rolul sau esential, dupa conversia in 25(OH)D si apoi in 1,25(OH)2D, este de a adapta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rahitism si osteomalacie

Daca rahitismul ramane netratat, cresterea cartilajelor de conjugare este incetinita, iar lungimea finala a oaselor lungi poate diminua.Nu s-a stabilit daca tamina D, printr-unul din meolitii sai, exercita un efect direct important asupra mineralizarii atata timp cat exista cantitati suficiente de ioni minerali. Rolul sau esential, dupa conversia in 25(OH)D si apoi in 1,25(OH)2D, este de a adapta si a creste absorbtia ionilor de calciu din lumenul intestinal si, posibil, de a stimula diferentierea celulelor stern in sensul formarii osteoclastelor.

Carenta meolitilor actvi ai taminei D conduce la scaderea absorbtiei intestinale a calciului si la diminuarea mobilizarii calciului din os, rezultand o hipocalcemie. Aceasta stimuleaza sinteza si secretia de PTH si hiperplazia glandelor paratiroide. Concentratia circulanta crescuta de PTH tinde sa creasca calcemia spre valori normale si mareste clearance-ul renal al fosfatilor, care va duce la hipofosfatemie. Cand concentratia fosforului in lichidele extrace-lulare scade sub un prag critic, mineralizarea nu mai isi poate urma cursul normal. In carenta severa de tamina D, calcemia nu poate fi mentinuta in limite normale, iar forta motrice a mineralizarii diminua suplimentar.

Absenta unui meolit al taminei D, cum este 24,25(OH)2D, care actioneaza direct asupra scheletului, ar putea de asemenea sa joace un rol in tulburarea de mineralizare caracteristica rahitismului si osteo-malaciei. Depletia de fosfati poate ea insasi sa determine o osteomalacie, cum este cazul la pacientii care consuma cantitati mari de antiacide neresorbabile si la persoanele cu pierderi renale excesive de fosfati, datorita diminuarii reabsorbtiei tubulare. De obicei, nu exista hiperparatiroidism secundar la acesti pacienti.

Hipofosfatemia per se induce defecte de mineralizare, in ciuda actiunii sale de crestere a actitatii 25(OH)D-la- hidroxilazei renale, dar nu poate fi incriminata in toate tulburarile cauzatoare de osteomalacie enumerate in elul 355-3. De exemplu, in insuficienta renala cronica, nivelurile plasmatice ale fosfatului nu sunt diminuate, ci cresc. In mod similar, nivelurile fosforului plasmatic nu sunt scazute la sugarii si copin cu osteomalacie secundara unei hipofosfatazii, o insuficienta ereditara a fosfatazei alcaline. La unii pacienti cu insuficienta renala, osteomalacia este asociata cu o acumulare osoasa de aluminiu, care este probabil responsabila de aparitia defectului de mineralizare
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.