Radioviziografia in endodontie

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

La nivelul lui 21 se observa obturatia de canal corect executata din punct de vedere radiologic. Clinic se constata obturarea canalului radicular cu ciment oxifosfat de zinc si fara con de gutaperca. Pe a doua radiografie se observa dezobturarea corecta a canalului radicular pt. realizarea unui DCRLa nivelul lui 12 si 13 se observa obturatia de canal corect executata din punct de vedere radiologic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Radioviziografia in endodontie

La nivelul lui 21 se observa obturatia de canal corect executata din punct de vedere radiologic. Clinic se constata obturarea canalului radicular cu ciment oxifosfat de zinc si fara con de gutaperca. Pe a doua radiografie se observa dezobturarea corecta a canalului radicular pt. realizarea unui DCRLa nivelul lui 12 si 13 se observa obturatia de canal corect executata din punct de vedere radiologic. Clinic se constata obturarea canalelor radiculare cu ciment oxifosfat de zinc si fara con de gutaperca. Pe a doua radiografie se observa dezobturarea corecta a canalelor radiculare pt. realizarea unor DCR-uri.

Examenul radiologic , ca metoda complementara de investigatie, este indispensabila in diagnosticul si terapia afectiunilor endodontice.
In acest sens , cea mai de finete este radiografia retroalveolara care ne furnizeaza informatii precise. Pentru stabilirea unui diagnostic complet si corect trebuie avute in vedere atat informatiile obtinute din examenul radiologic , cat si cele furnizate de examenul clinic.
Expunerea pacientilor la radiatii X este redusa si nu rezulta deseuri chimice in urma procesului de developare.

In cadrul tratamentelor endodontice se realizeaza o importanta econonie de timp , rezultatele radioviziografiei avandu-le in 2-3 secunde de la expunere Imaginea radiologica va putea fi stocata in memoria computerului de unde va putea fi usor de gasit , de prelucrat , de extras sau de multiplicat Datorita dimensiunii reduse ( 2/3 cm ) a senzorului decat a dimensiunii unui film obisnuit putem in cazul mai multor dinti trebuie realizate mai multe radioviziografii. Tot dimensiunii reduse a senzorului in cazul unei edentatii temporare putem avea fals diagnostic de agenezie.

Tot datorita dimensiunii senzorului nu se pot efectua radiografii bitewing cu ajutorul radioviziografiei. Datorita grosimii senzorului ( mai mare decat a filmului ) la persoanele cu reflex exagerat de voma nu se pot face radioviziografii la nivelul molarilor , in special cei inferiori. Dupa efectuarea tratamentului endodontic , investigatia radiologica ofera date asupra corectitudinii obturatei de canal , amplorii depasirii cu pasta de obturatie. In cazul accidentelor : ace rupte , cai false ce pot surveni in timpul tratamentului endodontic , examenul radiologic este strict necesar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.