Radiografia si bolile aparatului renal

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.69

nivel: Facultate

RINICHIUL UNIC CONGENITAL este consecinta fie a aplaziei, fie a ageneziei renale unilaterale. Aortografia face diferenta dintre ele: in agenezie, de aceeasi parte, lipseste artera renala iar in aplazie exista un rudiment arterial. Rinichiul unic este de forma, dimensiune si functionalitate normale.

Diagnosticul diferential trebuie facut cu rinichiul unic chirurgical, care este hipe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Radiografia si bolile aparatului renal

RINICHIUL UNIC CONGENITAL este consecinta fie a aplaziei, fie a ageneziei renale unilaterale. Aortografia face diferenta dintre ele: in agenezie, de aceeasi parte, lipseste artera renala iar in aplazie exista un rudiment arterial. Rinichiul unic este de forma, dimensiune si functionalitate normale.

Diagnosticul diferential trebuie facut cu rinichiul unic chirurgical, care este hipertrofiat compensator si cu rinichiul mut urografic, vizibil insa, prin alte metode imagistice (ecografie, CT, arteriografie renala selectiva).MALFORMATII DE MARIME;RINICHIUL MIC CONGENITAL (HIPOPLAZIC) este redus la scara, proportional, cu sistem pielocalicial miniatural, dar distinct si cu functie excretorie normala.

Trebuie diferentiat de rinichiul mic dobandit (pielonefritic, glomerulonefritic, vascular sau hidronefrotic), care este intotdeauna cu o functie excretorie alterata sau abolita, avand si modificarile structurale parenchimatoase si caliciale caracteristice etiologiei respective.RINICHIUL MARE CONGENITAL (HIPERPLAZIC) este foarte rar, de regula malformatia fiind bilaterala. Se intalneste la rinichii dubli.

Este normofunctional si se va diferentia de alte cauze congenitale sau dobandite de rinichi mare (polichistoza renala, hipertrofia renala compensatorie dupa nefrectomie controlaterala, hidronefroza stadiul I si II).MALFORMATII DE FORMA:RINICHIUL IN POTCOAVA consta din fuziunea rinichilor la nivelul polilor inferiori printr-un istm fibros sau parenchimatos. Rinichii sunt malrotati, avand axul longitudinal inversat (oblic de sus in jos si din afara inauntru).

Bazinetele si calicele sunt dispuse in plan frontal sau lateralizate, iar ureterele nasc din mijlocul sau marginea laterala a rinichilor si pot fi comprimate de istmul de fuziune, De aceea, la urografie se deceleaza frecvent fie hidronefroza, fie leziuni de tip pielonefritic
MALFORMATII DE SEDIU = ECTOPIA RENALA

In ectopia incrucisata rinichiul se dezvolta in partea opusa, de obicei in regiunea lombara inferioara; ureterul incruciseaza coloana vertebrala, orificiul ureteral avand sediul normal la abusarea in vezica urinara.Rinichiul prezinta anomalii structurale pielo-caliciale, este deseori hipoplazic si hipofunctional; ureterul este alungit, scurtat sau incruciseaza coloana vertebrala, in functie de tipul ectopiei. Arteriografic, si artera renala este ectopica, corespunzatoare cu gradul ectopiei.

ctopia pelvina trebuie diferentiata de ptoza renala (ureterul are lungime normala, dar este pluricudat, artera renala este normal implantata, dar alungita si cu traiect oblic in jos; frecvent se asociaza uropatie obstructiva).CHISTELE RENALE SIMPLE sunt situate in corticala si pot proemina fie spre exteriorul conturului renal, fie spre medulara. Sunt rotunde, cu contur propriu, bine delimitate, de dimensiuni variabile.

La urografie, sistemul pielo-calicial este amprentat si dislocat de chiste. Diagnosticul diferential cu cancerul renal sau alte tumori benigne renale este posibil prin arteriografie renala, ecografie (imagini rotunde, transsonice, cu perete propriu) sau prin CT.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.