Radiatiile si radioprotectia

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Liceu

Izotopii - sunt atomi ai aceluiasi element care ocupa toti acelasi loc in tabelul lui Mendeleev dar au mase atomice diferite (A - acelasi, Z - diferite); nucleele izotopilor au acelasi numar de protoni, dar au numar diferit de neutroni, ei au aceleasi propietati chimice, dar proprietatile lor fizice difera destul de mult.

Orice atom se reprezinta AZX numarul de masanumarul atomic (i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Radiatiile si radioprotectia

Izotopii - sunt atomi ai aceluiasi element care ocupa toti acelasi loc in tabelul lui Mendeleev dar au mase atomice diferite (A - acelasi, Z - diferite); nucleele izotopilor au acelasi numar de protoni, dar au numar diferit de neutroni, ei au aceleasi propietati chimice, dar proprietatile lor fizice difera destul de mult.

Orice atom se reprezinta AZX numarul de masanumarul atomic (izos = acelasi; topos = loc).Exemple: carbon: 12C, 13C, 16C; oxigen 16O, 17O, 14O; plumb 204Pb, 206Pb, 207Pb, 208Pb; hidrogen 1H, 2H = D = deuteriu, 3H = T = tritiu.A = nr. de masa = nr. intreg cel mai apropiat de masa atomica Z = nr. atomic = nr. de ordine din sistemul periodic (Mendeleev)

Nucleul atomic
Este constituit din particule care se numesc nucleoni; acestia fiind protonii cu sarcina electrica pozitiva (+e) cu masa mp = 1,007597u si neutronii care sunt neutrii din punct de vedere electric cu masa mn = 1,008987u.

Pentru nucleu: Z - exprima numarul protonilor din nucleu, iar A - numariul total de nucleoni, adica (A - Z) neutroni.
Masa nucleului este suma maselor protonilor si neutronilor, deci
m = Z.mp + (A - Z)mn adica m = mp + mn.Prin metoda spectroscopiei de masa, s-au determinat masele diferitelor nuclee M (cu o precizie de pana la 5 zecimale) si cele calculate prin suma maselor protonilor si neutronilor, aparand o diferenta de masa m = m - M = Zmp + (A - Z)mn - M care se mai numeste si defect de masa.

Energia de legatura:
Fortele nucleare sunt fortele de atractie dintre nucleoni, sunt de natura electromagnetica si sunt forte specifice nucleului. Aceste forte sunt mult mai mari decat fortele de respingere coulombiene dintre protoni.Interactiunea dintre nucleoni se realizeaza prin intermediul unui camp nuclear, numit camp mezonic. La formarea unui nucleu atomic din nucleoni, fortele nucleare efectueaza un lucru mecanic si de aceea la formarea nucleului se elibereaza energie. O parte din aceasta energie eliberata este preluata de nucleu sub forma de energie cinetica, iar restul este radiat prin fotoni.Energia de legatura este energia necesara pentru desfacerea nucleului in nucleoni. Energia de legatura a nucleului cu masa de repaus M, are expresia, data de relatia:W = [Z.mp + (A - Z)mn].c2 - M.c2 si este exprimata in MeV = megaelectron - volt.

Eliberarea energiei nucleare
In toate reactiile nucleare energia totala se conserva, adica, energia totala a particulelor care participa la reactie este egala cu energia totala a particulelor care ies din reactie: E01 + E1 = E02 + E2, unde E01, E1 - este energia de repaus, respectiv energia cinetica care intra in reactie; E02, E2 - este energia de repaus si cinetica a produselor de reactie (E1 E2).

Radioactivitatea
Fizica nucleara se ocupa cu studiul nucleului atomic, privind structura si transformarile nucleului, interactiunile dintre nucleu si particule.
Nuclidul este o specie de nuclee caracterizata printr-un anumit numar de masa si un anumit numar atomic. Numarul de masa A al unui nuclid este egal cu suma maselor protonilor si neutronilor din nucleu, iar numarul atomic Z egal cu numarul de protoni din nucleu.

Descoperirea radioactivitatii: in 1886 Henry Becquerell a observat ca o sare de uraniu impresioneaza o placa fotografica, chiar daca este invelita in hartie neagra, iar Marie si Pierre Curie (1898); Rutherford si Soddy (1902) au observat acest fenomen pentru saruri de uraniu. Sarea de uraniu emite radiatii care trec usor prin hartie, dar intensitatea radiatiei emise de diversele saruri ale uraniului depinde numai de numarul atomilor de uraniu existenti si nu depinde de felul combinatiei chimice in care se gasesc acesti atomi; radiatiile emise sunt ale atomilor de uraniu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.