Radacini spirituale stravechi in Dacia

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Este neindoios ca atat Mircea Eliade, cat si mai putin celebrul Vasile Lovinescu, au fost niste autentici carturari. In pofida acestui fapt, nici unul din ei nu a avut o cunoastere iluminata, deoarece nu au fost capabili sa ajunga la esenta, in pofida unor intuitii surprinzatoare, dar ramase fara finalitate, ori conducand la piste false.
Desigur, intre cei doi autori exista deosebiri marcan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Radacini spirituale stravechi in Dacia

Este neindoios ca atat Mircea Eliade, cat si mai putin celebrul Vasile Lovinescu, au fost niste autentici carturari. In pofida acestui fapt, nici unul din ei nu a avut o cunoastere iluminata, deoarece nu au fost capabili sa ajunga la esenta, in pofida unor intuitii surprinzatoare, dar ramase fara finalitate, ori conducand la piste false.
Desigur, intre cei doi autori exista deosebiri marcante. Este suficient sa observam rigoarea lui Eliade, imbinata cu prudenta caracteristica omului de stiinta, atunci cand avanseaza ipoteze, si sa o comparam cu inclinatia vadita catre speculatie a lui Lovinescu, antrenat adeseori, in focul pasionatelor sale cautari, pe terenul primejdios al unor asertiuni insuficient fundamentate.

In ceea ce-l priveste pe acesta din urma nu putem fi de acord cu exegetii care il considerau un initiat ("Cuvant inainte" la Vasile Lovinescu, Dacia hiperboreana, Cartea Romaneasca, Bucuresti 1993, p.9). Si aceasta cu atat mai mult cu cat, din nefericire, imprejurarile l-au plasat pe Lovinescu in sfera de influenta a unui fals maestru, ale carui preocupari theosofice si-au pus amprenta nefasta pe opera discipolului roman, ce a vadit deopotriva inclinatii catre ocultism si alchimie. Consecinta a fost alterarea capacitatii acestuia de a discerne intre Adevar si falsa cunoastere.

Cele aratate pot explica indeajuns de ce Eliade a ajuns o celebritate mondiala, pe cand visatorul Lovinescu a ramas apreciat doar de o clientela ingusta de intelectuali, pe care i-au apropiat afinitati comune.In anii 1936-1937, o revista pariziana avea sa publice, sub pseudonimul Geticus, studiul La Dacie hyperboreene. Destinul ciudat al lucrarii va face ca ea sa fie republicata (in Italia si apoi in Franta) dupa o jumatate de veac, iar in tara de origine, de data asta sub adevaratul nume al autorului, abia in 1993 (V.L., op.cit.).

Lovinescu a avansat aici ipoteza a ceea ce numea "marea migratie hiperboreana", intelegand prin aceasta "o coborare din indistinctia polara primordiala in multiplele manifestari secundare ale ciclului".
S-a considerat ca, in decursul mileniilor, s-a produs o deplasare a spiritualitatii avansate, de la nord catre sud, de-a lungul unei verticale coborand din zona polara, trecand prin Grecia, pentru a culmina in Egipt, concomitent cu o dezvoltare pe orizontala, ce urmarea paralela nordica de 450 (deci mediana dintre pol si ecuator), avand in extrema vestica pe celti, iar la rasarit China si Japonia.

Cercetari arheologice efectuate in anul 1992 in apropierea orasului Aomori din arhipelagul japonez, au scos la iveala morminte, resturile unor coloane de 20 m inaltime si numeroase obiecte de ceramica Jomon, avand o vechime de 5500 de ani. Este dovada existentei in Japonia a unei stravechi si dezvoltate civilizatii, ce nu era cu nimic mai prejos decat cea pelasgica sau cea sumeriana (Romania libera, 4 martie 1995, p.7). Cat despre meridianul de 450 al dezvoltarii spiritualitatii, acesta corespunde, dupa cum se va vedea mai jos, uneia din principalele directii de raspandire a limbilor indo-europene.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.