Radacina

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.58

nivel: Liceu

Structura primara a radacinii :rizoderma este un tesut format dintr-un singur rand de celule parenchimaice, vii strans unite intre ele, din care unele sunt transformate in perisori absorbantii .

Scoarta, numita si parenchimul cortical , este formata din mai multe straturi de celule parenchimatice vii , cu membrane subtiri celulozice, care contin substante de rezerva. Celulele sco[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Radacina

Structura primara a radacinii :rizoderma este un tesut format dintr-un singur rand de celule parenchimaice, vii strans unite intre ele, din care unele sunt transformate in perisori absorbantii .

Scoarta, numita si parenchimul cortical , este formata din mai multe straturi de celule parenchimatice vii , cu membrane subtiri celulozice, care contin substante de rezerva. Celulele scoartei lasa intre ele spatii celulare, cu exceptia primului strat de sub rizoderma-denumit exoderma-ale carei celule strans unite intre ele si cu membranele usor suberificate .La moncotiledonate exoderma se numeste cutis.

Cilindrul central sau stilul : este format dintr-un parenchim fundamental in care se gasesc fascicule lemnoase si liberiene dispuse separat si alternativ.

Fasciculele conductoare din radacina , atat cele liberiene, cat si cele lemnoase, se dezvolta de la periciclu catre maduva, deci au o dezvoltare centripeta.

Structura secundara a radacinii : se intalneste la radacinile capabile sa creasca in grosime.Ia nastere in cadrul structurii anatomice primare, de care se deosebeste prin originea tesuturlor si prin modul lor de asezare in structura organului.Aceasta structura se datoreste aparitiei celor doua zone generatoare si anume : cambiul sau zona generatoare libero-lemnoasa si felogenul sau zona generatoare subero-felodermica.

Cambiul : ia nastere in cilindrul central din celulele parenchimului fundamental, situate in dreptul si spre interiorul fasciculelor liberiene, care isi redobandesc capacitatea de diviziune, dand nastere la niste arcuri generatoare.

Liberul si lemnul secundar sunt dispuse in cilindrii concentrici.Felogenul- ia nastere intotdeauna in exteriorul zonei generatoare libero-lemnoase si isi are originea fie in periciclu, fie in parenchimul cortical ale caror celule isi recapata proprietaea de a se divide. Straturile care I-au nastere spre exterior formeaza tesutul suberos secundar, iar cele dinspre interior formeaza, un parenchim secundar, denumit feloderm.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.