Pyotr Ilich Tchaikovsky

1x punct

categorie: Muzica

nota: 9.78

nivel: Liceu

Tchaikovsky s-a născut pe 7 Mai,1840.Sensibil și foarte devotat familiei,el nu a fost o minune a muzicii incă din copilărie în ciuda faptului că era talentat și provenea dintr-o familie care iubea muzica.
În 1850,Tchaikovsky se înscrie la școală in Sankt Petersburg unde avea să termine și liceul.Plecarea de acasă a fost foarte grea pentru el din cauza atașamentului lui față de mama sa.Moar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pyotr Ilich Tchaikovsky

Tchaikovsky s-a născut pe 7 Mai,1840.Sensibil și foarte devotat familiei,el nu a fost o minune a muzicii incă din copilărie în ciuda faptului că era talentat și provenea dintr-o familie care iubea muzica.
În 1850,Tchaikovsky se înscrie la școală in Sankt Petersburg unde avea să termine și liceul.Plecarea de acasă a fost foarte grea pentru el din cauza atașamentului lui față de mama sa.Moartea sa în 1854 l-a afectat foarte mult.
La școală își formează mai multe relații,sexuale sau romantice,față de colegii de acelsși sex.Numeroase memorii îl descriu ca fiind o frumusețe angelică înconjurată de mulți admiratori.
Acceptă o slujbă la Departamentul de Justiție din Sankt Petresburg unde avea să fie promovat.
În septembrie 1862 va fi admis la Conservatorul din Sankt Petersburg unde și-a dezvoltat calitățile de compozitor uimitor de repede.
După ce își termină studiile în 1866 începe să predea la Conservatorul din Moscova,îndrumat de Nikolay Rubinstein.
În Iulie 1866,are prima cădere nervoasă în contextul în care el preda în timp ce lucra la primele lui mari succese:Prima Simfonie în Si Minor,Visuri de iarnă. Originalitatea si inventivitatea sunt evidente înca din primele sale compoziții.
Deși circulau zvonuri privind homosexualitatea sa,el nu încetează să apară în locuri suspecte de acest lucru.
Se spune că în 1867 începe o relație cu elevul său Vladimir Shilovsky(cu care avea să se căsătorească în 1877),un băiat bogat și temperamental,și de asemenea una cu soprana belgiană Désirée Artôt însă relația lui cu această femeie este întreruptă de mama sa care auzise zvonuri privind orientarea sa sexuală.

În prima sa perioadă productivă,Tchaikovsky a trăit în Moscova și a produs mai multe lucrări:încă 2 simfonii,3 cuartete pe instrumente cu coardă,poeme ca Romeo și Julieta,Furtuna(1873) și Francesca di Rimini(1876),muzică pentru pian,cântece și opere,și muzica pentru balet Lacul Lebedelor(1875-1876).
Din acest moment în viața sa apar două femei:sponsorul său Nadezhda von Meck și soția sa Antonina Mulykova.Din cauza certurilor cu soția sa mai are loc o cădere nervoasă și chiar încearcă să se sinucidă.
În 1878,cu ajutorul financiar al lui Nadezhda von Meck pleaca din învățământ pentru a dedica mai mult timp compunerii.Operele care urmează includ lucrările sale sacre:Uvertura și Serenada(1880) pentru instrumente cu coardă,simfonia Manfred(1885),și numeroase suite pentru orchestră.Ultimele sale opere sunt Domnișoara din Orleans(1878-1879), a cărui poveste a Ioanei D'Arc l-a fascinat încă din copilărie și Mazeppa(1881-1883).
În 1881 este premiat de țarul Alexandru al II-ea.În 1888,succesorul său Alexandru al III-lea,pentru care scrisese Marșul Încoronarii,îi ofere o generoasă pensie pe viață.
Fără a mai avea grija predatului,Tchaikovsky călătorește mult.Face o serie de turnee europene în anii 80 și un turneu foarte important în America în anul 1891 la New York.
În anii 90 lucrările sale încep să ia amploare și în străinătate.
Tchaikovsky își compune ultimele lucrări în străinătate:suite orchestrale,Simfonia a Cincea(1888),partitura pentru balet Frumoasa Adormită și opera Dama de Pică(1890),partitura pentru balet Spărgătorul de nuci(1891) și Simfonia a șasea Pathétique (1893) dedicată cu dragoste nepotului său homosexual Vladimir Davidov cu care era foarte apropiat aceasta fiind foarte controversată.
După mai mulți ani de călătorie el se întoarce în Rusia.Închiriază mai multe case în jurul Moscovei.Ultimii săi ani îi petrece in Sankt Petersburg unde moare în anul 1893,victimă a unei epidemii de holera care macină tot orașul.
Deși moarte lui Tchaikovsky a fost bine documentată,unii biografi cred că el a fost forțat să se sinucidă decât să fie implicat într-un scandal sexual în care era înglobat și un membru al familiei regale.Operele bografice a lui Alexander Poznansky îl disculpă pe Tchaikovsky dintr-un asemenea scandal însă circumstanțele morții compozitorului continuă să fie dezbătute.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.