Puterile statului in conflict

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Sub raport social-economic, tara era polarizata. Nu se afla decat in limite extrem de restranse o clasa mijlocie, aceasta constand, mai ales, din profesiuni liberale si functionarime. Exista, in schimb, o imensa majoritate alcatuita din taranimea recent emancipata de claca-sie, stapana pe un lot redus de pamant si in buna masura analfabeta, precum si cateva mii de mari proprietari sau mosieri, o p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Puterile statului in conflict

Sub raport social-economic, tara era polarizata. Nu se afla decat in limite extrem de restranse o clasa mijlocie, aceasta constand, mai ales, din profesiuni liberale si functionarime. Exista, in schimb, o imensa majoritate alcatuita din taranimea recent emancipata de claca-sie, stapana pe un lot redus de pamant si in buna masura analfabeta, precum si cateva mii de mari proprietari sau mosieri, o parte din ei cu educatie aleasa in scolile Occidentului, implicati insa in prea mica masura in economie. Prima categorie, prin sistemul electoral censitar, nu participa la viata politica decat in slaba masura, fara influenta decisiva.

Populatia oraselor, cu exceptia strainilor neimpamanteniti, a evreilor, desi cu drept de reprezentare parlamentara, nici ea nu puAZtea juca un rol important. Singura categorie sociala care se constituia intr-o autentica clasa politica erau marii proprietari. Trecute prin filtrul gandirii politice a momentului, toate aceste interese ale statului si societatii in ansamblu se interferau cu aspiratii de clasa si de grup sau cu veleitati personale. Ca atare, atitudinea fata de amplitudinea, profunzimea si prioritatea acordata implinirii obiecAZtivelor mentionate scindeaza clasa politica romaneasca, relativ putin numeroasa, datorita sistemului censitar care mentinea dezbaterea politica la nivelul unor elite.

Oamenii care realizasera compromisul din 1866, in momentul intrarii Constitutiei in vigoare, erau dominati de intentii divergente.
Datorita intarzierii in adoptarea unor institutii de guvernare conAZstitutionala si persistentei privilegiului social si politic pana in epoca moderna tarzie, spre deosebire de Occidentul Europei, conservatorisAZmul roman din acei ani se identifica in mare masura cu boierismul-invinsi pe plan politic, intr-o anumita masura chiar cu concursul unora dintre membrii lor, constienti de necesitatea unei infuzii de liberalism in doze restranse, marii proprietari sau mosieri se exprima printr-o doctrina limitata, aratandu-se in multe situatii preocupati de interese exclusiv de clasa.

Constitutia din 1866, printr-un Senat cu o baza sociala restransa si o lege electorala censitara, era pentru conAZservatori garantia ca societatea se va dezvolta cu pasi marunti, inAZclusiv pe planul raporturilor externe, fara a afecta starile materiale constituite. in aceasta lumina, conservatorismul momentului 1866 se identifica cu ideea apararii prioritare a marii proprietati. Din aceasta, stapanii ei fac o importanta sursa de renta funciara si de obtinere a muncii de la tarani -- in cazul practicarii agriculturii pe cont propriu -- pe baza unei legislatii de tocmeli agricole, a caror executie urma a fi garantata de administratia publica. Pentru reprezentantii acestui curent politic, evolutia societatii si statului era conceputa in ordine si stabilitate, printr-un proces organic desfasurat in timp.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.