Puterea politica si ordinea sociala

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prezentarea fiecarei definitii in parte si analiza acesteia reprezinta o strategie lipsita de atributul eficientei, riscand cu succes atributul redundantei. Solutia pe care o putem identifica intr-o asemenea situatie se refera la o strategie analitica ce porneste de conceptul de putere, identificand apoi in acest cadru general caracteristicile puterii politice ca specie a genului "putere". Vom pro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Puterea politica si ordinea sociala

Prezentarea fiecarei definitii in parte si analiza acesteia reprezinta o strategie lipsita de atributul eficientei, riscand cu succes atributul redundantei. Solutia pe care o putem identifica intr-o asemenea situatie se refera la o strategie analitica ce porneste de conceptul de putere, identificand apoi in acest cadru general caracteristicile puterii politice ca specie a genului "putere". Vom proceda apoi la o analiza a diferitelor dimensiuni ale puterii politice si a relatiei acesteia cu conceptele de legitimitate si autoritate, pe de o parte, cu cel de libertate politica pe de alta parte.

Asumandu-ne dificultatile unei tipologii a puterii politice si a relatiei acesteia cu diferite tipuri de putere in societate, vom porni in analiza puterii de la un dicton ce a facut cariera in stiinta politica, devenind un element al simtului comun: experienta ne invata ca puterea corupe. Nu stim deocamdata ce este puterea, dar stim din experienta proprie si din experientele altora ca ea corupe. La ce se refera aceasta "coruptie a puterii"? Sa-l urmarim pe Lord Acton, recunoscut ca parinte al dictonului referitor la coruptia puterii.

1. Puterea corupe
"Puterea tinde sa corupa", ne anunta Lord Acton intr-o scrisoare trimisa prietenului sau M.Creighton, vorbind despre dimensiunea psihologica a puterii politice si despre tentatiile de monopolizare a deciziei pe care le au detinatorii de putere intr-o arie socio-politica sau alta. (1) Avertismentul nu era nou la vremea cand Acton isi punea pe hartie cugetarile sale despre religie, morala, si politica. Cu peste un secol mai devreme, Montesquieu avertiza si el in Despre spiritul legilor ca "...experienta ne invata ca cei care au detinut o functie un timp mai indelungat, tind sa abuzeze de ea" (2).

Raportandu-se la acelasi tip de indivizi care detin o functie de comanda insa, Machiavelli propunea Principelui tocmai contrariul celor sugerate de Montesquieu: Principele trebuie sa abuzeze de pozitia pe care o detine la varful Puterii, tocmai pentru a-si conserva aceasta pozitie. Totusi, nici chiar secolul al XVI-lea in care Machiavelli isi scria lucrarile despre mecanismele de dominare si de realizare a intereselor de tip politic, nu ne poate oferi un inceput in discutia despre putere.

O posibila sugestie ar fi aceea ca dezbaterile asupra puterii politice sunt la fel de vechi ca si reflectiile asupra unei forme de guvernamant sau alta, multe dintre ele reprezentand conceptualizari si descrieri ale unor conflicte reale la nivel politic in societatea respectiva. Cu riscul de a incerca gusturi de anticar, se poate spune ca discutiile despre putere in general, despre puterea politica in particular, merg pana la Confucius si India veche a Codului de legi al lui Manu sau Arthasastrei lui Kautilya (Tratat de stiinta politica). Despre putere si dominatie ne vorbesc implicit si mitologiile vechilor popoare, iar religiile sunt si ele exemple de lupta pentru putere.

Cand Rig Veda (Imn I, 105) ne spune ca "legea sacrificiului este lucrul pe care preotii sunt avizi sa-l cunoasca", trimiterea la o anumita relatie de putere, mai precis, la puterea unui grup de specialisti in manuirea sacramentelor fata de alte grupuri in societatea Indiei vechi, este mai mult decat evidenta. (3) Cazul pe care-l mentioneaza textele vedice este exemplar pentru a scoate in evidenta relatia dintre diferite tipuri de putere ce actioneaza la nivelul unei intregi societati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.