Puterea, autoritatea, stilurile de conducere

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Puterea - este capacitatea de a influenta asupra altora, de ai supune vointei proprii. In dependenta de cine exercita influenta - puterea poate fi a individului, a grupei sau organizatiei. Indiferent de faptul daca se aplica sau nu puterea exista. Astfel ea poate fi formala sau reala. Puterea este o functie de interdependenta. Cu cat o persoana depinde mai mult de alta persoana, cu atat este ma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Puterea, autoritatea, stilurile de conducere

Puterea - este capacitatea de a influenta asupra altora, de ai supune vointei proprii. In dependenta de cine exercita influenta - puterea poate fi a individului, a grupei sau organizatiei. Indiferent de faptul daca se aplica sau nu puterea exista. Astfel ea poate fi formala sau reala. Puterea este o functie de interdependenta. Cu cat o persoana depinde mai mult de alta persoana, cu atat este mai mare puterea la unul si la altul. Puterea este utilizata atat de manageri cat si de subalterni pentru realizarea obiectivelor si intarirea pozitiei sale in organizatie. Organizatia nu poate exista fara putere.

Detinerea puterii este o posibilitate de a influenta satisfacerea nevoilor. Puterea in organizatie niciodata nu este absoluta - astfel cel asupra cui ea se exercita are o careva libertate in actiune.
Autoritatea - dreptul de folosi puterea asupra comportamentului celorlalti. Autoritatea este puterea formala sau legitima ce decurge din rolul pozitiei oficiale acordata cuiva si acceptata de subalterni si considerata justa. Caracteristicile autoritatii:
- Este putere obiectiva, specificata prin norme, regulamente si simboluri.

- La baza ei se afla consimtamantul si conformitatea.
- Este o ierarhie a rolurilor sociale.
Atat puterea cat si autoritatea se manifesta prin influenta pe care un individ o exercita asupra celorlalti. Puterea devine autoritate cand este legitimata, oficiala si acceptata. Autoritatea poate sa ramana doar un drept recunoscut cand este lipsit de putere si de abilitatea de ai influenta pe altii. In organizatie liderul informal are putere si nu autoritate. Managerul este cel cui i se acorda autoritate, dar care poate fi limitat in posibilitatea de a influenta in cazul cand nu poseda calitatile, aptitudinile si cunostintele necesare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.