Punerea sub sechestru

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.90

nivel: Facultate

Sechestrul consta din: ridicarea bunurilor mobile; interdictia de a dispune sau folosi bunurile mobile sau interdictia de a instraina bunurile imobile; interdictia de a efectua orice operatiuni pe contul bancar; interdictia detinatorului de valori mobiliarea de a instraina aceste valori.

Prin "valori materiale" se subintelege bunurile corporale, adica care au o existenta materiala, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Punerea sub sechestru

Sechestrul consta din: ridicarea bunurilor mobile; interdictia de a dispune sau folosi bunurile mobile sau interdictia de a instraina bunurile imobile; interdictia de a efectua orice operatiuni pe contul bancar; interdictia detinatorului de valori mobiliarea de a instraina aceste valori.

Prin "valori materiale" se subintelege bunurile corporale, adica care au o existenta materiala, fiind perceptibile simturilor omului (obiectele, animalele, banii, terenurile). In cadrul "valorilor materiale" se include si valorile mobiliare inclusiv si cele nematerializate (valori mobiliare nominative nematerializate) .

Nu poate fi aplicat sechestrul pentru asigurarea actiunilor civile asupra bunurilor incorporale: denumirea de firma; emblema; marca; inventia; dreptul de autor; denumirea de origine si indicatie geografica.Prin "conturi si depozite bancare" se subintelege conturi analitice deschise in banci persoanelor juridice: curent; de depozit; de credit; temporar si "Loro" (numai pentru banci), precum si persoanelor fizice: curent; de depozit; de credit.

Punerea sub sechestru a bunurilor poate fi aplicata de catre organul de urmarire penala sau instanta, numai in cazurile in care probele acumulate permit de a presupune intemeiat, ca banuitul, invinuitul sau alte persoane, la care se afla bunurile urmarite, le pot tainui, deteriora, cheltui.Poate fi pusa sub sechestru averea banuitului, inculpatului sau a persoanelor care poarta, in temeiul legii, raspundere materiala pentru actiunile lor (partea civilmente responsabila), indiferent de natura bunurilor si de faptul, la cine se afla acestea.

Bunurile nu pot fi puse sub sechestru, daca in procesul penal nu este inaintata actiunea civila si daca, pentru savirsirea infractiunii, incriminate banuitului sau invinuitului, nu poate fi aplicata confiscarea speciala a acestora. Punerea sub sechestru a bunurilor se aplica in baza ordonantei organului de urmarire penala, cu sanctiunea judecatorului de instructie sau, dupa caz, a incheierii instantei judecatoresti.

Pot fi supuse sechestrului bunurile partii civilmente responsabile (parintii, tutorii) pentru fapta savarsita de minorul intre 14 si 18 ani daca minorul nu are bunuri sau venituri suficiente pentru repararea prejudiciului cauzat si daca la momentul desfasurarii procesului penal faptuitorul n-a atins varsta majoratului.Daca la momentul desfasurarii procesului penal minorul a atins varsta majoratului si nu are bunuri pentru repararea prejudiciului cauzat sechestrul poate fi aplicat asupra bunurilor familiei, daca proprietatea comuna a familiei a fost dobandita sau majorata pe cale criminala.

Pot fi supuse sechestrului bunurile reprezentantului legal al persoanei in stare de iresponsabilitate sau al persoanei care s-a imbolnavit de o boala psihica dupa savarsirea infractiunii pentru repararea prejudiciului cauzat vietii si sanatatii.Punerea sub sechestru a bunurilor destinate, folosite sau rezultate din infractiune urmeaza a fi aplicata chiar daca faptuitorul poate fi liberat de pedeapsa penala sau liberat de raspundere penala.

Bunuri destinate pentru savirsirea infractiunii sint obiectele pregatite pentru a fi folosite sub orice mod, in tot sau in parte, in comiterea uneia sau mai multor infractiuni indiferent de faptul au fost folosite sau nu.Bunuri folosite la savirsirea infractiunii sint obiectele care au servit nemijlocit ca unelte la savirsirea infractiunii, sau au usurat considerabil activitatea ilicita a infractorului. Aceste mentiuni se refera la infractiunile savirsite cu intentie. Astfel in cazul infractiunilor savirsite din imprudenta obiectele, mijloacele de transport nu vor fi supuse sechestrului.Bunuri rezultate din infractiune constituie orice avantaj economic obtinut in urma savirsirii faptelor penale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.