Punctul de vedere al Institutului National al Magistraturii referitor la modificarea regulamentuluide admitere

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Solutiile adoptate prin Metodologie au fost puse in practica deja cu ocazia examenului de admitere in magistratura din 21 mai 2006 si a concursului de promovare in functii de executie din 4 iunie 2006. Experienta acestor doua concursuri demonstreaza ca solutiile adoptate sunt de natura sa elimine in quasi-totalitate probleme de genul celor intervenite la admitere la INM, sesiunea septembrie 2005.<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Punctul de vedere al Institutului National al Magistraturii referitor la modificarea regulamentuluide admitere

Solutiile adoptate prin Metodologie au fost puse in practica deja cu ocazia examenului de admitere in magistratura din 21 mai 2006 si a concursului de promovare in functii de executie din 4 iunie 2006. Experienta acestor doua concursuri demonstreaza ca solutiile adoptate sunt de natura sa elimine in quasi-totalitate probleme de genul celor intervenite la admitere la INM, sesiunea septembrie 2005.
Nu se justifica asadar renuntarea la o proba de concurs pentru alegerea neinspirata facuta de o anumita comisie, la un anumit examen.

De altfel, in nici un moment CSM nu a luat in considerare posibilitatea renuntarii la proba constand in rezolvarea unor spete la concursurile sau examenele de admitere in magistratura direct pe post, capacitate, promovare in functii de executie.
Pentru aceste motive, credem ca argumentele invocate in sprijinul renuntarii la proba constand in rezolvarea unor spete nu justifica in nici un fel hotararea CSM.

Printre conditiile acordarii imprumutului din partea Bancii Mondiale in cadrul programului PAL 2 se numara si cea privitoare la "introducerea unor proceduri modificate de selectare si numire a judecatorilor, inclusiv adoptarea unor regulamente de admitere in magistratura si de promovare a judecatorilor, precum si cresterea capacitatii INM si CSM de organizare a unor asemenea examene". Aceasta conditionalitate a fost considerata indeplinita prin adoptarea si punerea in practica in septembrie 2005 a reformelor privind selectarea magistratilor, reforma ce includea proba constand in rezolvarea unor cazuri practice.

Dezvaluie o lipsa de concordanta intre modalitatea de admitere la INM (care pune, dupa modificarea de catre CSM, accent intr-un procent de 80% pe capacitatea de inmagazinare si reproducere mecanica a cunostintelor de drept) pe de o parte, si profilul magistratului sau programul de formare initiala, pe de alta parte si contrazice, in acest fel, decizii anterioare ale CSM de adoptare a profilului magistratului, a strategiei de formare initiala si a programul de formare initiala

Profilul magistratului adoptat chiar de CSM cuprinde mai multe elemente ale profilului functiei, printre care: capacitatea de a gandi independent in chestiuni juridice. Urmare a deciziei criticate, elemente din profil psihologic precum : existenta gandirii critice si componentele acesteia (interpretarea, analiza, evaluarea, inferenta, explicatia si autoreglarea) nu mai sunt testate deloc sau intr-un procent foarte mic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.