Publius Ovidius Naso

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

In afara de valoarea ei literara, aceasta opera are si o deosebita vaAZloare documentara, ea constituind cea mai insemnata colectie de miAZturi transmisa de scriitorii antici. Opera oglindeste in chip artistic diAZferite aspecte ale societatii sclavaAZgiste, fiind, alaturi de izvoarele isAZtorice, o pretioasa sursa de informaAZtie, asupra vietii, obiceiurilor si relaAZtiilor sociale din lumea anti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Publius Ovidius Naso

In afara de valoarea ei literara, aceasta opera are si o deosebita vaAZloare documentara, ea constituind cea mai insemnata colectie de miAZturi transmisa de scriitorii antici. Opera oglindeste in chip artistic diAZferite aspecte ale societatii sclavaAZgiste, fiind, alaturi de izvoarele isAZtorice, o pretioasa sursa de informaAZtie, asupra vietii, obiceiurilor si relaAZtiilor sociale din lumea antica.
Asadar, intre 2 si 8 d.Ch., Ovidius a compus, in cincisprezece carti, o epopee de factura cu totul originala. in aproximativ 12.000 de hexametri dactilici, Ovidius prezinta aproape 250 de legende privitoare la metamorfoze.

Dupa cum se obisnuia, opera incepe cu o invocatie, de data aceasta a zeilor, poetul cerandu-le acestora sa-l ajute sa infatiseze cum au luat corpurile forme noi de la crearea lumii, pana in timpurile in care traieste el.
De fapt, el deruleaza transformarile petrecute in cosmos sau suferite de personaje legendare ori istorice, de la inceputurile lumii pana la apoteoza lui Caesar. Eugen Cizek spune ca metamorfoze inseamna si devenire, evolutie - totul se transforma in natura - cele patru elemente, care-si urmeaza ciclul vesnic, timpul, datorita schimbarii anotimpurilor si varstei oamenilor, mediul geografic, destinul popoarelor.

Ovidius incepe in cartea intai, prin evocarea destramarii haosului initial si prin formarea unei lumi din cele patru elemente, prin succesiunea celor patru varste ale omenirii si potopul initial Poetul nareaza legende referitoare la transformarea zeilor in animale, precum cea a lui Iupiter in taur pentru a o rapi pe Europa, dar si a oamenilor in fiinte necuvantatoare, in flori, arbori, stanci, rauri, astre etc., a animalelor in constelatii. Aceste legende, de felurite dimensiuni, care penduleaza intre cateva versuri si sute de stihuri, se conexeaza intre ele prin diverse artificii.

Ovidius inglobeaza, in epopeea sa, numeroase povesti de dragoste, printre care se distinge emotionanta legenda a dragostei dintre Philemon si Baucis, doi batrani, care se iubeau nespus si primeau ca oaspeti chiar pe zei. Ca recompensa, ei nu cereau decat sa imbatraneasca si sa moara impreuna - sunt in cele din urma transformati in copaci.

Eugen Cizek spune: "Ovidiu practica abil analiza psihologica, sondarea vietii interioare a personajelor Metamorfozelor. Legendele mitologice despre mutatiile sufletelor si lucrurilor comporta adevarate scenarii romanesti. Gingasia tonului se imbina cu senzualitatea moravurilor; Delicatetea sentimentelor se impune in anumite povesti de iubire, ca in cea a lui Philemon si Baucis."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.