Publicitatea

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.80

nivel: Facultate

Anunturile si reclamele tin de sfera interesului privat. De aceea, mesajele publicitare vizeaza, in mod direct, consumatorul.
Nevoia de publicitate a aparut atunci cand a disparut relatia directa dintre producator si consumator, in vederea stimularii cererii de bunuri si servicii, dar si pentru a face fata concurentei producatorilor, si-au concentrat atentia asupra unor modalitati de actiu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Publicitatea

Anunturile si reclamele tin de sfera interesului privat. De aceea, mesajele publicitare vizeaza, in mod direct, consumatorul.
Nevoia de publicitate a aparut atunci cand a disparut relatia directa dintre producator si consumator, in vederea stimularii cererii de bunuri si servicii, dar si pentru a face fata concurentei producatorilor, si-au concentrat atentia asupra unor modalitati de actiune, care sa-i determine pe consumatori sa opteze pentru produsele lor.

Publicitate este, asadar, strans legata de comert si de nevoia de a comunica, informa, in legatura cu existenta unor bunuri sau servicii comercializabile. Mesajul publicitar se construieste cel mai eficient prin formula AIDA:
Rex: vulpea
Tide: super-mama
Perwoll: mentine culoarea hainelor

Istoria publicitatii poate fi impartita in trei mari perioade:
- Perioada de premarketing, de la inceputul schimbului de produse, in perioada primitiva, pana la mijlocul sec. XVIII;
- Perioada aparitiei si dezvoltarii mass-media (din 1700, pana in primele decenii ale sec. XX);
- Perioada studiului de piata, de la al II-lea Razboi Mondial, pana in prezent.

1. Premarketing - mijloacele de a face reclama sunt relativ rudimentare. Canalele de comunicare cu publicul tinta erau: embleme, desene, anunturi, strigate in locuri publice. Primele reclame tiparite apar la sfarsitul acestei perioade, dupa inventarea tiparului, de catre J. Guttenberg, in secolul al XV-lea. Boston Newsletter - 1704 - primul ziar american. Prima reclama - 1877, SUA - prezenta un aparat de telefon, descris de catre Graham Bell (inventator). Primul spot publicitar - Franta, 1888.

2. Perioada aparitiei si dezvoltarii media - producatorii de publicitate ajung la segmente din ce in ce mai largi de populatie. Publicitatea foloseste la inceput tiparul, apoi undele radio. Se contureaza un sistem de publicitate. Apar agentii de publicitate, care produc spoturi publicitare, realizeaza studii sociologice si psiho-sociologice, studiaza piata. Pregatesc strategii specializate pentru fiecare segment de piata, astfel incat mesajul sa aiba un efect cat mai mare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.