Pubertatea

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.19

nivel: Gimnaziu

Pubertatea este perioada de dezvoltare a corpului de la copi-larie spre maturitate.Este marcata de mari modificari fizice,cea mai importanta fiind maturizarea din punct de vedere sexual a baietilor si fetelor,care face posibila reproducerea.
Atat pubertatea cat si adolescenta marcheaza tranzitia de la copilarie la varsta adulta.Dar pubertatea se refera mai ales la modi - fic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pubertatea

Pubertatea este perioada de dezvoltare a corpului de la copi-larie spre maturitate.Este marcata de mari modificari fizice,cea mai importanta fiind maturizarea din punct de vedere sexual a baietilor si fetelor,care face posibila reproducerea.
Atat pubertatea cat si adolescenta marcheaza tranzitia de la copilarie la varsta adulta.Dar pubertatea se refera mai ales la modi - ficarile anatomice care marcheaza cresterea si maturizarea corpului. Aceste aspecte fizice sunt controlate de variatiile rapide ale hormoni- lor,mesagerii chimici ai corpului.Aceste schimbari includ cresterea rapida si dezvoltarea muschilor,implinirea corpului,cresterea sanilor la fete,ingrosarea vocii si cresterea parului pe corp la baieti etc.Ince - putul si sfarsitul pubertatii este relativ usor de identificat,desi acestea difera semnificativ de la un individ la altul.In jurul varstei de 10 ani la fete si in intre 12-13 ani la baieti are loc un salt de crestere.Rata de crestere se diminueaza semnificativ in jurul varstei de 14-15 ani la fete si 16-17 ani la baieti.In acest moment,corpul este aproape adult, si matur din punct de vedere sexual.
Pubertatea incepe la orice varsta cuprinsa intre aproximativ 11 si 16 ani,media fiind de 13 ani.De obicei,la fete incepe cu un an mai devreme decat la baieti.In ultimii 150 de ani,in tarile dezvoltate,copiii ajung la pubertate la o varsta din ce in ce mai mica.
La inceputul secolului XIX,in Europa Occidentala de exemplu pubertatea incepea in general in jurul varstei de 16 ani.Scaderea var- stei la care se ajunge la pubertate se datoreaza,in mare parte,alimen- tatiei imbunatatite,igienei si ingrijirii medicale.Chiar si in prezent, problemele de sanatate,cum ar fi orice afectiune mai grava,pot intar- zia inceputul pubertatii cu un an sau mai mult.
Dupa pubertate urmeaza adolescenta,cand au loc alte modifi- cari fizice.Totusi,mai importante sunt schimbarile emotionale,de dis- pozitie si comportament.La pubertate majoritatea copiilor intra in re- latie cu cei de acelasi sex.Pe masura ce ajung la adolescenta,devin tot


= 2 =

mai interesati,sau nu mai sunt atat de timizi sau intoleranti cu cei de sex opus.
De-a lungul copilariei baietii si fetele tind sa creasca in inal- time si greutate constant si la intervale regulate.Aproximativ la varsta de 10 ani la fete si de 12 ani la baieti,viteza de crestere scade timp de un an.Pe masura ce se ajunge la pubertate,creste din nou,iar pe o pe - rioada de doi ani se mareste rapid.Acest salt in crestere poate avea ca rezultat o crestere in inaltime de 20 cm si o luare in greutate de apro - ximativ 18 kg.Cifrele variaza in functie de alimentatie,de miscarea fizica si de factori ereditari - copiii cu parinti inalti cresc cel mai mult de obicei in aceasta perioada.
Aceasta crestere rapida este asociata cu o crestere in dimen- siuni si intesificarea activitatii inimii,plamanilor si ficatului.Inima tre- buie sa pompeze sange in corp cu o forta mai mare,lucru vizibil intr-o crestere treptata a tensiunii arteriale in timpul pubertatii.
La varsta de 15 ani tensiunea arteriala ajunge la nivelul normal al unui adult.Cresterea presupune formarea de noi celule si tesuturi,ceea ce necesita mai multa energie.In pubertate copiii au nevoie de mai multa mancare pentru a ramane in forma si sanatosi. Cerintele zilnice de energie cresc de la aproximativ 1800 de calorii la 2500. Totodata,au nevoie de cantitati mai mari de calciu(pentru cres- terea oaselor)si de fier(pentru formarea celulelor sangelui).
Modificarile fizice care se produc in timpul pubertatii sunt declansate de diferiti hormoni.Acestia sunt mesagerii chimici ai cor- pului si circula prin intermediul sangelui.Fiecare este produs de catre un organ,o glanda si are efecte asupra altor organe sau a anumitor tesuturi altundeva in organism.Hormonii asociati cu pubertatea sunt produsi de glanda pituitara de la baza creierului,de testicule sau de ovare si de glandele suprarenale pozitionate deasupra rinichilor. Lobul anterior al glandei pituitare actioneaza primul.El este pus in miscare de mesajele nervoase ale hipotalamusului din creier,care pere sa contina un ceas biologic,ce porneste doar la varsta potrivita.
Primul hormon secretat de lobul anterior al glandei pituitare este hormonul somatotrop sau hormonul de crestere.Acesta actionea- za direct asupra tesuturilor corpului(anatomic numite somatice)de-
= 3 =


terminand cresterea si multiplicarea celulelor.Rezultatul este,de exemplu,marirea oaselor si a muschilor.
In al doilea rand sunt hormonii gonadotropi.Acestia actio - neaza asupra organelor de reproducere - gonadele.Ei includ hormo- nul foliculo-stimulator(FSH) si hormonul luteinizant(LH) la fete si hormonii stimulatori ai celulei interstitiale(ICSH)la baieti.Denumirile stiintifice ale hormonilor se refera la tipurile de celule asupra carora au efect.FSH si LH actioneaza asupra ovarelor,stimulandu-le sa pro- duca estrogen si progesteron,hormonii sexuali feminin.FSH si ICSH stimuleaza testiculele sa produca testosteron,hormonul sexual masculin.
Glanda pituitara produce si corticotropina sau ACTH,care determina glanda suprarenala sa-si mareasca productia de hormoni androgeni,atat la baieti,cat si la fete.Hormonii androgeni au functii si efecte variate si cuprinzatoare asupra trasaturilor generale ale corpului.Unele dintre acestea sunt diferite de cele ale hormonilor sexuali,iar altele le intaresc.
Intregul proces hormonal poate fi comparat cu munca unei orchestre,unde glanda pituitara este dirijorul,iar muzicienii sunt
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.