Psoriazisul

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Intre acestea amintim pe cele foliculare, guttate ainelare, circinate, girate, numulare, inversate, eritrodermice, serpiginoase, pustuloase, eczematoase, etc. Zonele de electie implicate sunt coatele, genunchii si ariile retroauriculare pentru psoriazisul in placi, in timp ce, cel guttat, implica mai ales trunchiul si extremitatile proximale, iar cel eritrodermic implica intreg corpul. Poate exist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psoriazisul

Intre acestea amintim pe cele foliculare, guttate ainelare, circinate, girate, numulare, inversate, eritrodermice, serpiginoase, pustuloase, eczematoase, etc. Zonele de electie implicate sunt coatele, genunchii si ariile retroauriculare pentru psoriazisul in placi, in timp ce, cel guttat, implica mai ales trunchiul si extremitatile proximale, iar cel eritrodermic implica intreg corpul. Poate exista si o faza asociata, pustuloasa, ce poate complica un psoriazis stabil, in placi (psoriazis cu pustulizare), poate apare generalizat (tip von Zumbusch) sau palmoplantar (tip Barber).

Principalele leziuni sunt de tip eritemato-scuamos ceea ce arata faptul ca sunt implicate atat vascularizatia cutanata cat si epidermul (scuama in cantitate mare). Placile sunt in general simetrice si pot fi insotite de o senzatie de arsura si prurit in puseele acute de psoriazis, dar cel mai frecvent leziunile sunt asimptomatice.
Aspectul clinic pare sa depinda de asa numita "presiune eruptiva" care reprezinta culminarea factorilor de exacerbare, perpetuare si mentinere a afectiunii.

Intrucat aceasta este variabila, un individ se poate prezenta la medic numai cu cateva placi mici, localizate, stabile sau la polul opus, se poate prezenta cu inflamatie generalizata a pielii, cu dezvoltarea de pustule. In afara de implicarea cutanata, singura manifestare necutanata recunoscuta a bolii reprezinta artropatia psoriazica.

Leziunile cutanate de psoriazis apar de obicei pentru prima data intre 20 si 50 de ani (cu medie la debut 28 de ani), insa leziunile initiale pot apare chiar si la varsta de 1 an sau la polul opus, la peste 80 de ani. Indiferent de momentul debutului afectiunii, pacientul va duce o lupta permanenta pentru a face sa dispara leziunile eritemato-scuamoase care constituie o sursa de anxietate si de jena permanenta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.