Pslamii lui Tudor Arghezi si poezia de inspiratie religioasa a lui Vasile Voiculescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Din aceasta constiinta nelinistita si lucida se naste implorarea si dorul chinuitor al psalmistului: Nici rugaciunea, poate, nu mi-e rugaciune, / Nici omul meu nu-i poate omenesc. /Ard catre tine incet ca un taciune / Te caut mut, te-nchipui, te gandesc. (Psalm). Dumnezeu li s-a aratat primilor oameni, iar pe vremea aceea ingerii lui grijeau si pruncul si barbatul si femeia. Insetat de imaginea Lu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pslamii lui Tudor Arghezi si poezia de inspiratie religioasa a lui Vasile Voiculescu

Din aceasta constiinta nelinistita si lucida se naste implorarea si dorul chinuitor al psalmistului: Nici rugaciunea, poate, nu mi-e rugaciune, / Nici omul meu nu-i poate omenesc. /Ard catre tine incet ca un taciune / Te caut mut, te-nchipui, te gandesc. (Psalm). Dumnezeu li s-a aratat primilor oameni, iar pe vremea aceea ingerii lui grijeau si pruncul si barbatul si femeia. Insetat de imaginea Lui, poetul asteapta revelatia unei iviri din cristal, ori Il cauta pretutindeni: Ma uit in tine, ca intr-o chilie / Ma uit in ceruri, in imparatie / Ma uit in gol, ma uit in vizuini / Te caut printre spinii din gradini.

Dar timpul omului nu coincide cu timpul Fiintei, iar cel care pipaise locul urmei sale cu zabava traieste un acut sentiment de singuratate cosmica. Psalmii sunt o lupta a poetului cu sine insusi, cu evidenta sentimentului de solitudine ce-l copleseste. (N. Manolescu). Uneori, gestul cunoasterii ia forma unei activitati primordiale - vanatoarea - dar poetul ipostaziat intr-un talhar de ceruri se opreste in fata gestului prometeic lovindu-se de interdictia divina: Dar eu ravnind in taina la bunurile toate / Ti-am auzit cuvantul zicand ca nu se poate. Dornic de certitudinea existentei lui Dumnezeu

Vreau sa te pipai si sa urlu: este!), poetul sfasiat de o nelinistita patima cereasca, traieste suferinta limitelor umane; de aici, lacatele, drugii, ocolul (simboluri ale spatiului inchis) Nu pot sa fug din marele ocol sau Sunt Doamne, prejmuit ca o gradina / In care paste un manz. Calatoria cunoasterii devine odisee fara sens care se opreste in punctul initial, iar cautatorul este inchis intr-un castel labirintic, ca un erou kafkanian: Piscul sfarseste in punctul unde-ncepe / Marea ma-nchide, lutul m-a oprit / Am alergat si-n drum m-am razvratit / Si n-am scapat din zarea marei stepe.

III. POEZIA DE INSPIRATIE RELIGIOASA A LUI VASILE VOICULESCU
Arhaicul catre care tinde constant poezia sa il face sa indrageasca tot ce a fost creat de mana lui Dumnezeu si pastrat astfel. Ancorarea permanenta in mit, in credinta nu supara. Imaginile ingerilor, prezente in toata lirica poetului nu pledeaza pentru incadrarea sa in sfera ortodoxismului dar ortodoxismul lui V. Voiculescu este anterior aceluia al Gandirii (G. Calinescu). S-a remarcat ca in poezia lui Vasile Voiculescu apar ingeri profani, ba chiar lascivi, uneori, redusi la simple elemente de decor. Ingerii sunt dematerializati pana la abstractizare, uneori ramanand simple nume.

Dimitrie Micu observa ca apartenenta la tagma angelica nu este intotdeauna realitate, ea fiind aspiratie virtualmente, sau ingerete asa cum apare in Inger amanat: Coborat pe line aripi de suspine, / La un loc cu viermii, lin sa nu-I destepte, / Se-ntoarce-n carne, alte vremi s-astepte, /Alba ingeret inchegata-n tine! Nu numai prezenta ingerilor evoca sentimentul religios, ci si unele poetizari ale multor pagini din biblie: Iisus pe ape, Pregatire de cina, Cina cea de taina. In general, poezia de inspiratie religioasa a lui Vasile Voiculescu acuza cerebralitatea si meditatiile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.