Psihoza afectiva

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.52

nivel: Facultate

Epidemiologie
Prevalenta in populatie a tulburarii afective bipolare este de aproximativ 1%, existand un echilibru al repartitiei pe sexe.
Prevalenta tulburarilor depresive unipolare este de 10% la barbati si 20% la femei. Varsta medie de debut la monopolarii depresivi este de 40 de ani, iar la bipolari este de 30 de ani. Exista doua varfuri de incidenta pentru tulburarile afective[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Psihoza afectiva

Epidemiologie
Prevalenta in populatie a tulburarii afective bipolare este de aproximativ 1%, existand un echilibru al repartitiei pe sexe.
Prevalenta tulburarilor depresive unipolare este de 10% la barbati si 20% la femei. Varsta medie de debut la monopolarii depresivi este de 40 de ani, iar la bipolari este de 30 de ani. Exista doua varfuri de incidenta pentru tulburarile afective: primavara si toamna.
Etiologie - cauzele bolii si factorii care influenteaza aparitia ei
Etiologia este necunoscuta, dar exista numeroase teorii etiologice

Factorii biologici
1. Factorii genetici - se bazeaza pe studii familiale care spun ca rudele de gradul I ale unipolarilor depresivi prezinta aproape inevitabil tulburare depresiva unipolara, iar rudele de gr I ale bipolarilor pot prezenta fie tulburare bipolara fie unipolara.
Daca un parinte are tulburare afectiva, riscul pentru copil este de 27%, iar daca ambii parinti au tulburare bipolara, riscul creste la 50-75%. S-a gasit o frecventa crescuta a grupei sanguine O la bolnavii cu psihoza bipolara in comparatie cu unipolarii.

2. Factori biochimici - Ipoteza catecolaminergica - se presupune ca
noradrenalina sau/si dopamina din SNC ar fi in exces in manie si in
deficit in depresie. Ipoteza serotoninergica - la depresivii unipolari
exista a scadere a serotoninei masurata prin metabolitul sau 5HIAA
(acid 5 hidroxi-indol-acetic) lombar. Ipoteza colinergica -
antiparkinsonienele pot antrena euforie la subiectii normali sau pot
induce virajul dispozitiei la depresivi.

3. Factori endocrini - la bolnavii depresivi a fost pusa in evidenta
cresterea catabolitilor plasmatici si urinari ai cortizolului. De aici s-a nascut ipoteza unei hiperreactivitati a axului hipotalamo-hipofizar la depresivi.

Factori psihosociali
Evenimentele de viata stresante influenteaza debutul si evolutia psihozelor afective bipolare. Experientele de doliu sau separare in copilarie, inainte de 17 ani, sunt prezente la cel putin 2/3 din pacientii cu psihoze afective periodice. Situatiile psihologice
cel mai des intalnite sunt: pierderea unei persoane foarte apropiate sau pierderea statutului social, a locuintei sau chiar un esec.
Aspectele clinice ale tulburarilor afective .Debutul se face fie printr-un episod maniacal, fie printr-un episod depresiv.

Episodul depresiv
Se poate instala uneori brusc: de la o ora la alte sau de la o zi la alta. Cel mai frecvent se instaleaza in cateva zile sau saptamani. Simptomele cele mai des intalnite sunt: degradarea somnului, pierderea initiativelor, a interesului pentru munca, hobby-uri, familie, o stare de oboseala care nu se amelioreaza prin repaus, uneori este prezenta nelinistea, iritabilitatea, impresia dificultatii de a trai.
In aproximativ 25% din cazuri exista o legatura ce evenimentele negative de viata (doliu, separare). In toate formele de depresie exista un risc suicidar ! Urgenta psihiatrica !

1. Episodul depresiv usor
- se caracterizeaza printr-o intensitate mica a simptomelor depresive. Tabloul clinic poate trece uneori neobservat, pacientul reusind cu un anumit efort sa faca fata cerintelor profesionale si familiale.
- simptomul dominant este inhibitia psihomotorie nu foarte intensa, exprimata prin lentoare.

- tulburai ale instinctelor: scade pofta de mancare si scade libidoul
- apar tulburari de ritm somn-veghe: apare insomnia matinala - pacientul se
trezeste cu cel putin 2 ore inainte de ora obisnuita de trezire.
- depresia este mai accentuata dimineata.
- NU apar idei delirante si nici stupor.

2. Episodul depresiv mediu
- se caracterizeaza printr-o dispozitie afectiva depresiva mai intensa decat in cazul episodului depresiv usor.
- inhibitia psihomotorie este mai importanta
- bradilalie (ritm lent de articulare a cuvintelor) sesizabila de catre anturaj
- tulburari ale instinctelor - inapetenta accentuata, iar scaderea libidoului poate fi insotita de frigiditate la femei si impotenta la barbati

- ideatia are un continut centrat pe neputinta, autodevalorizare si incurabilitate.
- hipobulie (reducere a activitatii voluntare, cu scaderea fortei de actiune) sau abulie (simptom psihic caracterizat prin lipsa de vointa, inertie, nehotarare).
- tulburari de somn - trezire matinala care este acompaniata de un maximum al depresie in acel moment
- se poate asocia cu anxietate de intensitate medie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.